"ABD'nin planı olmazsa Türkiye Suriye'ye girecektir"

"ABD'nin planı olmazsa Türkiye Suriye'ye girecektir"

55'inci Münih Güvenlik Konferansında konuşan ABD'li Senatör Graham, "IŞİD sonrası istikrarı sağlama konusunda bir eylem planımız olmazsa Türkiye Suriye'ye girecektir ve YPG konusunda söylediğini yapacaktır" dedi.

55'inci Münih Güvenlik Konferansı'nın ilk gününe transatlantik ilişkilerde tırmanan gerilim, ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO müttefiklerinin tepkisine yol açan açıklamaları ve Ortadoğu'daki güvenlik politikaları ile ilgili tartışmalar damgasını vurdu.

Konferansın ilk gününde konuşmasıyla dikkatleri üzerine çeken isimlerden biri ABD'li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham oldu.

"Hepimize acı çektirdiler" dediği IŞİD'in Irak ve Suriye'de yenilgiye uğratıldığını söyleyen Graham şimdi bölgede istikrarın sağlanmasına odaklanması gerektiğini aktardı.

Graham, "IŞİD sonrası istikrarı sağlama konusunda bir eylem planımız olmazsa Türkiye Suriye'ye girecektir ve YPG konusunda söylediğini yapacaktır" diye konuştu.

YPG'yi PKK'nın uzantısı olarak gören Türkiye'nin sınırda onların varlığına izin vermeyeceğine dikkat çeken Graham, "Biz bu sorunu çözmek zorundayız, müttefikimiz olan Türkiye'ye bunu borçluyuz" dedi.

"İşte bu nedenle güvenli bölgeye ihtiyacımız var"

Graham aynı zamanda YPG'yi onları yok edebilecek potansiyele sahip bir savaşla baş başa bırakamayacaklarına dikkat çekti, "Bunu yaparsak gelecekte kim bize güvenerek yardım eder?" sorusunu gündeme taşıdı.

"Bu nedenlerle bir güvenli bölgeye ihtiyacımız var" diyen ABD'li senatör, bu bölgede görev yapacak askerlerin aynı zamanda IŞİD tehdidinin yeniden oluşma ihtimalini de izlemesi gerektiğini anlattı. Graham, "Eğer dikkat etmezsek ABD'nin bölgeden çekilmesinin en büyük kazananı İran olacaktır" diye konuştu.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Graham'in açıklamalarına tepki gösterdi. Fransız bakan ABD'li Graham'a, "Amerikan politikasını anlayamıyorum. İran'a karşı kararlı bir tutum takınıyorsun, peki o zaman Suriye'nin kuzeydoğusunu niye terk ediyorsunuz? Bu bölgedeki olası gelişmelerin İran'ın bölgede varlığını güçlendirebileceğini gayet iyi biliyoruz. Bu tavrınız bir muamma… Gerçekten anlamıyorum" diye konuştu.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.