ABD'nin Somali'de Eş Şebab bahanesiyle sivilleri vurduğu ortaya çıktı

ABD'nin Somali'de Eş Şebab bahanesiyle sivilleri vurduğu ortaya çıktı

ABD'nin Somali'de 18 Mart 2019 tarihinde düzenlediği saldırıda Eş Şebab'ın değil sivil köylülerin olduğu ortaya çıkarıldı.

ABD'nin Somali'de 18 Mart 2019 tarihinde düzenlediği saldırıda Eş Şebab'ın değil sivil köylülerin olduğu belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) tarafından yapılan soruşturma sonucunda, Mart ayında Somali'nin Aşağı Şabel bölgesinde düzenlenen saldırıda sivillerin öldürüldüğü ortaya çıktı.

ABD'nin Afrika Komutanlığı'nın (AFRICOM) saldırıdan sonra bölgede herhangi bir soruşturma yapmadığı, saldırıda ölen 3 erkek sivilin geride 19 yetim çocuk bıraktığı ifade edildi.

Amnesty'nin Somali araştırmacısı Abdullahi Hasan tarafından saldırıya dair yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Bu olay ABD'nin, Somali halkının büyük kesimini 'terörist' olarak etiketlediği birçok olaydan yalnızca biri. Sivil kurbanları veya geride kalan kederli aileleri kimse düşünmüyor."

ABD'nin saldırısı

Saldırı 18 Mart 2019 tarihinde öğlen 3 ila 4 sularında, Aşağı Şabel bölgesindeki Afgoye yerleşimine 5 kilometre mesafedeki Abdov Dibile köyü yakınlarında gerçekleşmişti.

Saldırıda, çalıştıkları tarlalardan evlerine dönmekte olan sivillerin aracı hedef alınmıştı.

46 yaşındaki Abdikadir Nur İbrahim, kimliği belirsiz bir diğer yolcu ve 30 yaşındaki İbrahim Muhammed Hirey saldırıda ölmüştü.

Kurbanların aileleri, cesetlerin büyük ölçüde yandığını ve parçalandığını, kimlik tespitinin oldukça zor olduğunu ifade etmişti.

AFRICOM saldırı sonrası yaptığı açıklamada, saldırıda "Eş Şebab üyesi 3 teröristin" öldürüldüğünü ifade etmişti.

Açıklamada, saldırıda sivillerin öldüğüne dair iddiaların farkında oldukları ve bunun soruşturulacağı öne sürülmüştü. Ancak bölgede herhangi bir soruşturma gerçekleştirilmezken, öldürülen 3 sivil "öldürülen teröristler" istatistiklerine dahil edildi.

ABD bölgedeki saldırılarda Eş Şebab'ı hedef aldığını açıklasa da, yerel kaynalar hedefin çoğunlukla siviller olduğu görüşünde.

Mart ayında Aşağı Şabel'de yaşanan olay, bir gerçeğin bir diğer kanıtı niteliğinde.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.