ABD'nin Suudi Arabistan'a Silah Satış Teklifleri

ABD'nin Suudi Arabistan'a Silah Satış Teklifleri

ABD'nin Suudi Arabistan'a 42 ayrı seferde toplam 115 milyar dolarlık silah satışı teklifi götürdüğü ortaya çıktı.

Dünya Bülteni'nin Mintpressnews'den aktardığı habere göre Uluslararası Politika Merkezi yeni bir rapor yayınlayarak Pentagon'un silah satışları ve tekliflerini değerlendirildi.

Geçtiğimiz aylarda yayınlanan SIPRI raporuna göre, Suudi Arabistan, 2010–14'te, 2005–2009'dakinden dört kat daha fazla büyük silah alarak dünyanın en büyük ikinci silah ithalatçısı olmuştu. 2010–14'teki büyük ithalatın içinde İngiltere'den 45 savaş uçağı, ABD'den 38 savaş helikopteri, İspanya'dan 4 tanker uçağı ve Kanada'dan 600'ün üzerinde zırhlı araç da vardı.

Gelirlerinin neredeyse tamamını petrolden elde eden Suudi Arabistan, çok yakın bir zamanda borç arayışına girmişti. 6 ile 8 milyar dolar arasında banka kredisi arayan Suudi hükümetinin 10 yıldan daha uzun süreden bu yana ilk kez borçlanmaya gideceği belirtiliyor.

Suudi Arabistan'ın bütçesi, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geçen yıl 98 milyar dolar rekor açık vermişti.

IMF'nin Orta Doğu direktörü Mesud Ahmed de , bir szüre önce, sadece bu yıl içinde petrol fiyatlarında 360 milyar dolarlık düşüşün meydana geldiğini söylerken, "Petrol fiyatlarındaki düşüşün büyük ve kalıcı olması ihtimaline karşı Suudi Arabistan Krallığının diğer petrol ihracatçıları gibi bütçesinde büyük kesintiler yapması bekleniyor"demişti.

Uluslararası Para Fonu (IMF) başkanı Cristine Lagarde da, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin Maliye Bakanları ile Katar'da yaptığı toplantı sonrasında, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş nedeniyle Körfez İşbirliği Konseyindeki ham petrol ihraç eden ülkelerin, ihraç gelirlerinin 2014 yılına kıyasla bu yıl 275 milyar dolar zarar etmesinin beklendiğini açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.