ABD'nin terkettiği Afgan mütercimler, 'ölümü bekliyor'

ABD'nin terkettiği Afgan mütercimler, 'ölümü bekliyor'

Amerika ordusuyla çalışmak için her şeyini tehlikeye atan Afgan mütercimler artık işsiz. Ölüm ise hiç olmadığı kadar yakın.

Vahdet, Afganistanda 3 yıldır Amerika ordusu için mutercimlik yapıyordu. Şimdi işsiz. Ve Kabilde Kendisini Amerikayla çalıştığı için defalarca tehdit eden Taliban'dan korkarak saklanıyor. 

“Taliban mütercimlerin ABD ordunun gözü ve kulağı oldugunu düşünüyor ve öldürülmeleri gerektiğine inanıyor."

Vahdet, "Yeni gelen mütercimlerin büyük hayalleri oluyor. Dertlerinin sona ereceğini daha iyi bir yaşamları olacağını düşünüyorlar. Fakat bence bu başka bir sorunun başlangıcı." diyor.

Afganistandaki yıllardır suregelen savaş boyunca Vahdet gibi binlerce Afgan vatandaşı Amerika ordusuna mütercim olmak için başvurdu.

Bu işleri almanın karşılığında, Amerikan ordusu onlara ABD’ye güvenlice geçebilecekleri özel bir vize programı vaad etti. Fakat vizeye başvurmak uzun bir süreç. Bazı mütercimler onay için yıllarca bekledi ve bu süre zarfında  ölüm tehditleriyle karşılaştılar.

Üssün dışında yaşamak

2016’nın başında El Cezire, bu özel göçmen vizesini kazananların hayatını ve neden geride birçok kişi bırakıldığını araştırmak için Afganistana gitti.

Sahidad Afgan ölüm tehditlerinden kaçmak için bu vizeye başvuran mütercimlerden biri.  Vize için gerekli olan tüm şartları yerine getirdi fakat süreç söz verilen 9 aydan daha uzun sürdü.  Amerika çalıştığı yerdeki üssü kapattığı için yeni bir iş bulmak zorundaydı ve üssün dışında yaşamak onu daha büyük bir tehlikenin ortasına attı.

2015 Mart'ında Sahidad Afghan halen vize için beklerken Taliban tarafından yargılanarak öldürüldü.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileri Sahidad meselesi hakkında konuşmaktan kaçındı ve vize onayı için beklerken kaç mütercimin öldüğünü takip etmediklerini söyledi.

Vahdet röportajda şöyle dedi:

"Ben ve Sahidad arasındaki ya da benim gibi insanlar ve Sahidad arasındaki tek fark şanslarımız. Biz şanslı bir şekilde halen yaşıyoruz. Yani önlemler alabiliriz güvenlik tedbirleri alabiliriz fakat daha ne kadar?"

İntihar ediyorlar

Kaçak yollarla gittiği İngiltere'ye sığınma başvurusu reddedilen Afgan mütercim bu yıl Mayıs ayında intihar etmişti.

Nangyalai Davwoodzai isimli Afgan tercümanın, Afganistan'da bulunan İngiliz ordusu için uzun yıllar tercüman olarak çalışmıştı.

Öldürülme tehlikesi nedeniyle  üç yıl önce ülkesinden kaçarak İtalya'ya gelen 29 yaşındaki Dawoodzai, İngiltere'ye sığınma talebi reddedilince kaldığı otelde intihar etmişti.

Kaynak: Mepa News

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.