ABD'nin 'terör' eylemleri

ABD'nin 'terör' eylemleri

ABD'nin 'Cina katliamı', son birkaç yıldır Ortadoğu'nun pek çok ülkesinde 'yanlışlıkla' yaptığı saldırıları hatırlattı.

Amerikan uçakları Halep'in Cina köyü yakınlarında bir camide katliam yaptı. Hava saldırısı gerçekleştirdiğini kabul eden ABD'nin saldırısında, 60'dan fazla sivil hayatını kaybetti. Saldırı sırasında camide 200 kişi namaz kılıyordu.

Olay sonrasın Pentagon Sözcüsü Deniz Albay Jeff Davis ABD savaş uçaklarının El Cina köyündeki camiyi hedef almadığını, El Kaide üyelerinin buluşma yerini vurduğunu söyledi. 

ABD'nin bu açıklaması, son birkaç yıldır Ortadoğu'nun pek çok ülkesinde 'yanlışlıkla' yaptığı katliamları hatırlattı.

Yenişafak, son birkaç yıldır ABD'nin Afganistan, Pakistan, Yemen ve Suriye'deki sivillere yönelik katliamlarını derledi:

 

2007'de Afganistan'da 136 sivil öldürüldü

ABD öncülüğündeki koalisyonun Taliban'ı hedef aldığını açıkladığı hava saldırılarında 90 sivilin öldüğünü bildirmişti.

Bağımsız Afgan İnsan Hakları Komisyonu da yıl başından bu yana operasyonlarda 136 sivilin öldürüldüğünün bildirildiğini kaydetmişti.

 

ABD'nin Afganistan'daki saldırıları, ISAF komutasındaki diğer NATO ülkelerinin tepkisini çekiyor.

 

Irak'ta sivil bina hedef alındı: 10 ölü

Irak'ın başkenti Bağdat'ta 2007 yılında, sivillerin bulunduğu bir binayı hedef alan ABD hava saldırısında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Gerani ve Gangabad katliamları: 140 ölü

ABD 4 Mayıs 2009'da B-1 bombalarıyla Afganistan'da düzenlediği saldırıda 140 kişinin ölümüne neden oldu.

Afgan yetkililer saldırıda sivillerin katledildiğini açıklarken, ABD operasyonda Taliban savaşçılarını öldürdüğünü iddia etmişti. Ancak ABD askeri yetkilileri sivil katliam yaptığını kabul etmek zorunda kalarak, " Söz konusu saldırıda çok sıkı olan kurallara uyulmadı ve bu da sivil kayıplara yol açmış olabilir" şeklinde skandal bir açıklama yapıldı.

ABD bile bile hastane vurdu!

Afganistan'ın Kunduz eyaletinde Taliban'la güvenlik güçleri arasındaki çatışmalara havadan katılan ABD uçakları, Ekim 2015'te Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütüne ait hastaneyi yarım saat bombaladı.

MSF, koordinatlarını önceden bildirmelerine rağmen yaşanan katliamda, aralarında doktorların da olduğu 9 sağlık görevlisi ile 3'ü çocuk 7 hastanın hayatını kaybettiğini açıkladı. Daha sonra ölü sayısının 20 olduğu açıklandı.

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz kentinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütünün (MSF) faaliyet gösterdiği hastanenin vurulmasının "affedilemez" olduğunu ve "savaş suçu" sayılabileceğini bildirdi.

Kunduz'da yine 'yanlışlıkla' katliam: 33 ölü

4 Ekim 2015'te "Taliban ile mücadele" gerekçesiyle Afganistan'ın Kunduz eyaletinde bir hastaneyi vurarak katliam yapan ABD ordusu, tam bir yıl sonra aynı eyalette yine sivil katliamı yaptı.

Afganistan'ın kuzeyindeki Kunduz vilayetinde Taliban'a karşı gerçekleştirilen operasyon sırasında, ABD uçakları sivilleri de bombaladı. 30 sivilin hayatını kaybettiği saldırıda, ölenlerin çoğu kadın ve çocuk.

ABD uçakları Rakka'da da sivilleri bombaladı

Suriye İnsan Hakları Gözlem Örgütü'nün (SOHR) internet sitesinden duyurulan habere göre, dün gece Rakka'nın El-Ayaş köyüne ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin gerçekleştirdiği hava saldırısında 20 sivil öldü, 30'dan fazla sivil de yaralandı.

ABD: "El-Kaide zannettik"

ABD Askeri Komuta Merkezi, Yemen'de 'El-Kaide'ye yönelik operasyon'da sivilleri de öldürdüğünü itiraf etti. ABD ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Yemen'de ABD komandoları tarafından yapılan saldırıda siviller ve çocukları da öldürmüş olabiliriz" ifadeleri kullanıldı.

Yemenli yetkililer daha önce, Beyda'ya yapılan saldırılarda 8 kadın 8 çocuk 16 sivilin öldüğünü açıklamıştı. CENTCOM bu konuda bir rakam vermedi.

.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.