ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği güçlü silah sistemleri bozulmaya başladı

ABD'nin Ukrayna'ya gönderdiği güçlü silah sistemleri bozulmaya başladı

ABD tarafı Kongre'den daha fazla yardım için izin çıkmadan Ukrayna'da bozulan silahların onarımı konusunda yardımcı olunamayacağını ifade ediyor.

Pentagon, ABD silahlarının Ukrayna'da arızalandığını çünkü Ukraynalıların bunları onarmasına yardımcı olamadıklarını söyledi.

Bu gecikmenin nedeni Kongre'nin Ukrayna'ya ekstra fon sağlamaması; bu da sadece yeni yardımları değil aynı zamanda halihazırda Ukrayna'da var olan silahların onarımını da engelliyor.

Pentagon Basın Sekreteri Tümgeneral Patrick Ryder Salı günü düzenlediği basın brifinginde bu gelişmeyi değerlendirdi.

Ryder, ABD'nin şu anda Ukrayna'ya "daha önce kendilerine sağladığımız sistemleri kullanmaya devam edebilmelerine" yardımcı olamayacağını açıkladı.

Ryder, ABD'nin sağlayamayacağı desteğe ihtiyaç duyan silahların hangileri olduğu konusunda ayrıntı vermedi.

Geçtiğimiz yıl ABD ordusu, cephede savaşan Ukraynalı güçlere telefon ve görüntülü sohbetler aracılığıyla onarım konusunda yardımcı olmak üzere bir ekip kurmuştu.

ABD ve müttefiklerinin asker, sivil ve sözleşmeli personelinden oluşan bu ekip Polonya'daki bir tesisten cephedeki Ukrayna güçlerine gerçek zamanlı olarak donanım desteği verdi.

Ancak Ryder, Kongre'den daha fazla yardım gelmeden onarım yardımının sağlanamayacağını söyledi.

Ryder, "Bu nedenle Kongre ile yakın bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz ve mümkün olan en kısa sürede ek fon sağlanmasını talep edeceğiz" dedi.

ABD, 6 Aralık'ta Ukrayna'ya daha fazla güvenlik yardımı yapılması için Kongre'ye bir teklif sunmuştu.

Ancak Cumhuriyetçiler, öncelikle ABD-Meksika sınırında daha sıkı önlemler alınmasını talep ederek bu planı reddetti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, yeni onaylar olmadan Ukrayna'yı destekleme kabiliyetlerinin ortadan kalkacağı uyarısında bulundu.

Ryder, bunun henüz acil bir durum olmadığını, Biden yönetiminin elinde hala 4.4 milyar dolarlık başkanlık yardım yetkisi bulunduğunu söyledi.

Ancak azalan erzak ve mühimmat stokları, Ukraynalı güçlerin askeri operasyonlarını küçültmek zorunda kalmış olması desteğin azaldığını daha fazla hissettiriyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen hafta Business Insider'a verdiği bir mülakatta, Batı desteğinin eksikliğinin topçu sıkıntısına, "çok büyük" hava savunma füzesi sıkıntısına ve çok sayıda ölüm ve yaralanmaya yol açacağı uyarısında bulundu.

Zelenskiy, "Ukrayna mücadele edecek, Ukrayna zayıflayacak ve bu Rusya'nın bizi işgal etmesi için bir fırsat olacak" dedi.

Kaynak: Mepa News, Business Insider

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.