ABD'nin Yemen'de 2018 yılındaki hava saldırıları

ABD'nin Yemen'de 2018 yılındaki hava saldırıları

ABD'ye bağlı savaş uçakları bu yılın ilk 5 ayında Yemen'de çok sayıda saldırı gerçekleştirdi.

ABD'nin Ortadoğu'daki faaliyetlerini de yürüten komutanlığı CENTCOM, Batılı analiz merkezi Long War Journal ile Yemen'de düzenlediği hava saldırılarına dair veriler paylaştı. 2017 yılının başından bu yana bölgeden oldukça kısıtlı resmi bilgi paylaşılmıştı.

Toplam 28 saldırı

Long War Journal'e kendilerine mail yoluyla ulaşan CENTCOM'a bağlı binbaşı Josh T. Jacques, Yemen'de bu yılın ilk beş ayında düzenlenen saldırılara dair bilgiler verdi. ABD'li komutan tarafından aktarılan bilgilere göre ABD'nin Yemen'deki hava harekatları üç bölgeye odaklanmış durumda: Hadramut (8 saldırı), Şebva (3 saldırı) ve Beyda (17 saldırı).

Saldırıların, ülkenin doğusundaki El Kaide etkinliğiyle paralel şekilde arttığı gözleniyor. Geçtiğimiz yıl kamuoyuna yansıyan saldırılarda Beyda ve Marib vilayetleri başı çekmişti.

2018 yılında El Kaide ve IŞİD'i hedef alan saldırılar şu şekilde:

Ocak: Toplam 10 saldırı. El Kaide'yi hedef alan 8 saldırı Beyda'da, 1 saldırı ise Şebva'da, IŞİD'i hedef alan saldırı Beyda'da gerçekleşti.

Şubat: Toplam 6 saldırı, hepsi Beyda vilayetinde.

Mart: Toplam 7 saldırı, 6'sı Hadramut'ta, 1 saldırı Beyda'da.

Nisan: Toplam 4 saldırı. 2'si Hadramut, 1'er saldırı Beyda ve Şebva'da.

Mayıs: 1 saldırı, Şebva'da.

Haziran: Resmi olarak açıklanan saldırı yok.

Trump sonrası saldırılar arttı

ABD Başkanı Donald Trump'ın başa geldiği 2017 yılının Ocak ayından bu yana Yemen'de ABD saldırıları hız kazandı. Geçtiğimiz yıl ABD, 125'i El Kaide, 6'sı IŞİD'e karşı olmak üzere 131 hava saldırısı düzenledi. Bu sayı 2016 yılında 44'tü.

Çocuklar da hedefte

2018 yılında saldırılardaki azalma gözle görülür düzeyde. ABD saldırılarda El Kaide'ye bağlı eğitim kamplarını ve medya sorumlularını özellikle hedef alıyor. Bu saldırılarda kimi zaman siviller de hedef alınıyor. 29 Ocak 2017'de Beyda vilayetindeki Yakla'ya düzenlenen baskında aralarında çocukların da öldüğü çok sayıda sivil öldürülmüştü. El Kaide'nin tanınmış yüzlerinden Enver Evlaki'nin kızı, 8 yaşındaki Nevvar Evlaki de baskında silahla vurularak öldürülmüştü.

Kaynak: Mepa News, Long War Journal

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.