"ABD'nin YPG ile ilişkiyi kesmesini bekliyoruz"

"ABD'nin YPG ile ilişkiyi kesmesini bekliyoruz"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rakka operasyonu sonrasını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Başından beri bize PYD/YPG ile ilişkilerinin geçici olduğunu, yani Rakka bir kere kurtarıldıktan, IŞİD elimine edildikten sonra ilişkiyi kesmeye başlayacaklarını idi. Dolayısıyla şimdi ABD’nin PYD/YPG ile ilişkiyi kesmesini bekliyoruz çünkü görev yerine getirildi" dedi.

ABD'nin Suriye'deki Rusya — İran mevcudiyetine karşı orada kalmayı düşünmesinin muhtemel olduğunu ifade eden Kalın, şöyle devam etti:

"Eğer amaç buysa, bu fikir sahadaki işleri daha da karmaşıklaştıracaktır. Niye? Çünkü Soçi üçlü zirvesinde, Cenevre — Astana süreçlerinde ilerledikçe kilit önemdeki unsurlardan biri, aklımızda tuttuğumuz ilkelerden biri Suriye'ye bir arada tutmaktır. Yani Suriye'nin toprak bütünlüğü. Toprak hakimiyeti için bu kadar çok grup varsa, devlet dışı aktörler olsun, devletler olsun, bu hedefin gerçekleşmesi imkansız olacaktır."

"Suriye'yi birleştirecek kişi Esed değil" ifadesini kullanan Kalın, "Meşruiyetini kaybetti, Suriye'yi kapsayıcı, demokratik, çok kültürlü, işlevsel ve meşru bir hükümet yapısına taşıyamaz. Açıktır ki bu sonunda Suriye halkının kararı" diye konuştu.

Suriye'nin kaderinde Rusya ve İran'ın rolüyle ilgili soruya da Kalın, "Rusya ve İran tabii ki Esed'i destekledi. Tabii ki bir bu özel konuda anlaşamıyoruz ama tartışmaya devam edeceğiz. Bizim pozisyonunuz netti ve İranlılar ile Ruslar için Esed'i iktidarda daha fazla tutmanın Suriye'de kendi çıkarlarını korumak için bir yol olmadığına ya da tek yol olmadığına veya hatta en iyi yol olmadığına inanıyoruz" yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.