"ABD'nin YPG'ye desteği Türkiye'yi çileden çıkardı"

"ABD'nin YPG'ye desteği Türkiye'yi çileden çıkardı"

Financial Times'ın haberine göre ABD ile Türkiye ilişkileri, ABD'nin Rakka'da ortak olarak YPG'yi seçmesi nedeniyle hiç olmadığı kadar gergin.

Financial Times'ın dünya haberleri sayfasındaki haber, gazetenin Ankara'daki muhabiri Mehul Srivastava ile Beyrut'taki muhabiri Erika Solomon'un imzalarını taşıyor.

Haberin başlığı, "Türkiye ABD'yi, Suriye yüzünden ilişkilerin soğuyabileceği konusunda uyarıyor".

Başbakan Yıldırım, ABD'nin, "IŞİD'in Suriye'deki başkenti" konumundaki Rakka'nın geri alınması amacıyla düzenlenecek operasyona, YPG'yi dahil etmesi halinde, Türkiye-ABD ilişkilerinin ağır hasar alabileceğini söylemişti.

Financial Times'taki haberde, Yıldırım'ın bu uyarıyı, ABD'nin Suriye'ye 400 takviye asker gönderdiğini duyurduğu bir dönemde yaptığı belirtiliyor.

Amerikan askerleri, YPG'nin ağırlıkta olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile birlikte çalışacak. SDG ise Financial Times'ın deyimiyle "Washington'un Suriye'de cihat yanlılarına karşı mücadele için tercih ettiği ortak".

Financial Times'a konuşan IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun sözcüsü Albay John Dorrian, SDG'ye her koşulda ateş desteği vermek için takviye asker konuşlandırdıklarını söyledi.

John Dorrian, Rakka'yı tecrite yönelik operasyonların "birkaç hafta içinde" tamamlanacağını, sonra da kentin nasıl ele geçirileceğine yönelik görüşmelerin başlayacağını belirtti.

'Trump yönetimi YPG'yi destekleme niyetinde'

Financial Times'taki haber şu satırlarla sürüyor:

"Takviye asker gönderilmesi, Trump yönetiminin, IŞİD'in fiili başkenti Rakka'nın geri alınmasında YPG'yi destekleme niyetinde olduğunu gösteriyor. Ancak Washington'un YPG'ye desteği Ankara'yı çileden çıkardı. Zira Ankara PYD'yi, faaliyetleri yasaklı olan ve Türk devletine karşı 30 yıldır isyan eden PKK'nın uzantısı olarak görüyor."

Financial Times, okurlarına Türkiye'nin geçen yıl Suriye'de başlattığı Fırat Kalkanı Harekâtı'nı da hatırlatmış. Gazetenin ifadesine göre "harekat görünürde IŞİD'le mücadeleye yönelik ancak YPG'yi geriletmek için Suriye toprakları içinde bir tampon bölge oluşturulması da amaçlanıyor."

Financial Times, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dün gittiği Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yapacağı görüşmede Suriye'de yaşananları ele almasının beklendiğini de belirtiyor.

Gazeteye konuşan ancak adı açıklanmayan bir YPG temsilcisi ise "Rakka bizim için stratejik bir mesele" demiş ve eklemiş:

"Eğer uluslararası koalisyonla birlikte Rakka'yı alırsak, bölgede hafife alınmaması gereken bir güç olacağız. Ortadoğu'da gerçek bir ağırlığımız olacak."

Washington merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Konseyi'nden Aaaron Stein'ın son gelişmelerle ilgili görüşleri de şöyle:

"Savaşın gidişatı bizi son aşamaya yönlendirebilir. Rakka opersyonu başladığında, Türkiye zor durumda kalacak."

Kaynak: BBC Türkçe

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.