ABD'nin zehirli mirası: Felluce'de lösemi vakaları Hiroşima'yı üçe katladı

ABD'nin zehirli mirası: Felluce'de lösemi vakaları Hiroşima'yı üçe katladı

Dr. Christopher Busby ve meslektaşları tarafından yürütülen bir araştırma, Felluce'deki lösemi vakası oranının Hiroşima'daki vakaları geride bıraktığını ortaya koydu.

ABD'nin Irak işgali, Hiroşima'ya atılan atom bombasından çok daha zararlı bir mirası gerisinde bıraktı.

The Guardian'ın haberine göre, Dr. Christopher Busby ve meslektaşları tarafından yürütülen bir araştırmada, Hiroşima'ya atılan atom bombasıyla Felluce'ye yönelik saldırılar kıyas edildi.

ABD, 2004 yılında Felluce'ye yönelik saldırılarında seyreltilmiş uranyumlu mühimmat başta olmak üzere birçok yasaklı silah kullanmıştı. Bu silahlar bölgede sivillerin çeşitli hastalıklarla karşı karşıya kalmasına yol açmıştı.

Araştırmaya göre Japonya'da atom bombasının atıldığı Hiroşima'ya yakın yerlerde yaşayanlar arasında, radyasyon seviyesinin doruğa ulaştığı 12 ila 13 yıl sonra lösemi vakaları yüzde 660 oranında arttı.

ABD'nin Irak işgali sürecinde şiddetli bir bombardımana tabi tuttuğu Felluce'de ise saldırılardan ortalama 5 ila 10 yıl sonra lösemi vakalarında yüzde 2200 artış görüldü.

  Iraklı doktorlar, ABD'nin Felluce'deki saldırıları sonrasında "mutant doğumlarda ve kanser oranlarında büyük bir artış meydana geldiğini" belirtiyordu.

 Busby ve meslektaşları, ABD bombardımanlarının ardından lösemi vakalarındaki büyük artışa ek olarak, çocukluk döneminde kansere yakalanma oranlarında yüzde 1260, beyin tümörü vakalarında ise yüzde 740 artış tespit etti.

Söz konusu araştırmada ayrıca, ABD saldırılarında Iraklıların büyük oranda radyasyona maruz kaldığı, bunun sonucunda komşu Kuveyt'tekine kıyasla bebek ölüm oranlarında yüzde 820 artış yaşandığı ifade edildi.

Hiroşima ve Nagasaki'deki kanser oranlarının Felluce'deki verilerle karşılaştırıldığı araştırmada, Dr. Busby "Felluce'deki kanser seviyesinin hayret verici olduğunu" söyledi ve ekledi: "Hiroşima'da en fazla radyasyona maruz kalanlarda tespit edilen en yüksek etki, Felluce'nin tamamında tespit edilen etkiden daha azdı."

felluce-hirosima.jpeg

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum