"AB'nin Rusya yaptırımlarını Güney Kıbrıs engelliyor"

"AB'nin Rusya yaptırımlarını Güney Kıbrıs engelliyor"

Güney Kıbrıs yönetiminin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'daki Moskova yanlısı yetkililere yönelik AB yaptırımlarının uygulanmasını engellediği bildirildi.

Güney Kıbrıs yönetiminin Rusya tarafından ilhak edilen Kırım'daki Moskova yanlısı yetkililere yönelik AB yaptırımlarının uygulanmasını engellediği bildirildi.

Rum tarafının, Brüksel'i Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz araması yapan Türkiye'ye karşı daha sert tutum almaya zorlamak amacıyla bu yola başvurduğu ifade edildi.

Reuters'a göre iddia, 3 farklı diplomatik kaynak tarafından teyit edildi.

Ancak Kıbrıslı yetkililer, iki konunun birbirinden farklı olduğunu, arada bağlantı kurulmaması gerektiği ve Kırımlı yöneticilere yönelik yaptırımlara dair zamana ihtiyaç duyduklarını bildirdi.

Avrupa Birliği'nin desteğini arkasına alan Kıbrıs, Türkiye'yi yasa dışı şekilde kendi karasularında petrol ve gaz için sondaj yapmakla suçluyor.

Avrupa Birliği, Rusya'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'daki bazı yetkilileri yaptırım ve kara listeye almayı kararlaştırmıştı.

Ancak yaptırımların hayata geçirilebilmesi için 28 üye devletin tamamının oy birliğiyle destek vermesi gerekiyor. Güney Kıbrıs yönetimi ise süreci teknik düzeyde engelliyor.

"Kıbrıs'ın tavrı, rahatsız edici ve şaşırtıcı"

Üst düzey bir AB diplomatı, "Kıbrıs'ın (Türkiye ile ihtilafında) AB'li ortaklarından benzersiz bir dayanışma görmesine rağmen Rusya'ya yönelik yaptırım listelerini gasp etme şekli, masanın etrafındaki dostlarını ve ortaklarını çok derinden rahatsız eti ve çok da şaşırtıcı." ifadesini kullandı.

Adının açıklanmasını istemeyen ikinci bir AB diplomatı da Kıbrıs'ı Kırım'daki yöneticilere karşı yaptırımları bloke etmemesi için zorlayan ülkeler arasında Polonya ve Almanya'nın da bulunduğunu söyledi.

"Kıbrıslılar sondaj faaliyetleri nedeniyle Türkiye'ye yaptırım uygulanmasını istiyor ve bu durum zaman aldığından amaçlarına ulaşamamış hissediyorlar." diyen aynı diplomat, "Bu yüzden Kırım meselesine müdahil oluyorlar." şeklinde konuştu.

Güney Kıbrıs, iddiaları reddediyor

Eleştirilerin merkezindeki Kıbrıs ise kendisine yöneltilen eleştiri ve suçlamaları reddediyor.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Demetris Samuel, "İki yaptırım meselesi arasında hiçbir bağlantı yok. Ukrayna yaptırımları ile ilgili olarak bize verilen bilgileri gözden geçirme sürecindeyiz." ifadesini kullandı.

Türkiye uygulanmasını istedikleri yaptırımların da hayata geçirilmesini istediklerini belirten Samuel, "Hedefimiz (AB kararlarının) uygulandığını görmek. Yaptırımlarla ilgili olarak bu çalışmanın hızlandırılması ve sonuçlandırılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları daha önce sondaj faaliyetleriyle bağlantılı Türk yetkililere seyahat yasağı, mal varlıklarının dondurulması da dahil olmak üzere bir dizi yaptırımların çerçevesini belirlemiş ancak hayata geçirmemişti.

Avrupalı üçüncü diplomat da, "Kırımlı yetkililere yönelik yaptırım listesinin Kıbrıs tarafından gelecek hafta onaylanacağına dair hala ümitliyim. Yoksa meselenin AB büyükelçilerinin önüne gitmesi gerekecek. Her şey Kıbrıs'a ve itirazlarını bir kenara bırakıp bırakmayacağına bağlı." diye konuştu.

Brüksel'de diplomatlar, Avrupa Birliği'nin sondaj faaliyetleri nedeniyle Ankara'yı cezalandırmak istediğini ancak bunun diplomatik yetkililerden ziyade sondaj gemilerinin kaptanlarını ve askeri yetkilileri hedef alabileceğini ifade ediyor.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.