Af Örgütü 'uluslararası dayanışmanın eksikliğinden' şikayetçi

Af Örgütü 'uluslararası dayanışmanın eksikliğinden' şikayetçi

DTÖ’yü eleştiren Af Örgütü, pandemide uluslararası dayanışmanın eksikliğini vurguladı.

Uluslararası Af Örgütü, Dünya Ticaret Örgütü’nün (DTÖ) Hindistan ve Güney Afrika’nın da içinde bulunduğu bazı ülkelerden gelen "korona aşısı patent hakkı geçici olarak askıya alınsın" talebine yeşil ışık yakmamasını eleştirdi. Af Örgütü’nün Almanya Genel Sekreteri Markus N. Beeko, "Bu, Angela Merkel’in de her daim vurguladığı küresel dayanışma için bir turnusol testiydi" diye konuştu. Beeko, patent hakkında geçici muafiyete gidilmemesinin, pandemiye karşı uluslararası mücadele gereğinin göz ardı edildiği anlamına geldiğini savundu.

Dünya çapında aşı tedariği için halihazırda milyarlarca euronun gerektiğine dikkat çeken Beeko, hızlı bir kitlesel üretime gitmenin özellikle güney yarımküredeki pek çok ülkeninin istikrarı açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. "Bütün ülkelerin halklarını koruma ve kamusal hayatı yeniden normalleştirme hakkına sahip olduğunu" söyleyen Af Örgütü sorumlusu, "Şu ana kadar uluslararası dayanışmanın eksikliği aşikar" diye konuştu.

Beeko, DTÖ’den önerinin reddi yönünde karar çıksa bile, varlıklı ülkelerin küresel düzeyde insanların adil biçimde aşıya ulaşmalarının nasıl sağlanacağına ilişkin çözüm önerileri getirmekle yükümlü olduğunu söyledi.Seyahat özgürlüğüne de dikkat çeken Beeko, "Avrupa’da insanların aşılandığı, ancak risk grupları da dahil halkın büyük çoğunluğunun aşıya erişiminin bulunmadığı ülkelere seyahat etmekten bahsettiğimiz bir dünya hayal etmek dahi istemiyorum" ifadelerini kullandı.

Bu anlamda tüm toplumların aynı gemide olduğunu ve istikarlarının tehlikede olduğunu söyleyen Beeko, "Bu yüzden hükümetlerimizden dayanışma hakkında sarf ettikleri güzel sözleri hayata geçirmelerini talep etmeliyiz" dedi.Hindistan ve Güney Afrika’nın aralarında bulunduğu bazı ülkeler, korona aşısından bir an önce uygun fiyata ve büyük miktarda üretilebilmesi için aşının patent hakkının geçici olarak askıya alınmasını talep etmişti.

Teklife yüzden fazla ülke destek verirken ABD, Avrupa Birliği ve Japonya öneriye kesin surette karşı çıkmıştı. Perşembe akşamı DTÖ konseyinde öneri ele alınmış, ancak resmi bir sonuç çıkmamıştı. DTÖ’ye üye 164 ülkenin her birinin veto hakkı bulunuyor. 

Kaynak: DW Türkçe

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.