Afet ve acil durumlarda telefonunuzda olması gereken 5 uygulama

Afet ve acil durumlarda telefonunuzda olması gereken 5 uygulama

Deprem, afet ve acil durumlarda cep telefonlarınız yanınızda bulunuyorsa eğer, 5 uygulama vasıtasıyla yetkililerle iletişime geçebilir ve gerekli yardımları alabilirsiniz.

Kahramanmaraş merkezli iki depremde ankaz altında kalan vatandaşların bazıları, yanlarındaki cep telefonları aracılığıyla yetkililerle iletişime geçebildi.

Depremde enkaz altındakilerin veya yardıma ihtiyaç duyan kişilerin yetkililere ulaşımını kolaylaştıracak bazı uygulamalar bulunuyor.

AFAD Acil Mobil Uygulaması

photo-2023-02-16-12-58-16.jpg

Kısa mesajla cep telefonlarına gelen şifrenin girilmesi ve telefon numarasının doğrulanması sonrasında erişilebilen uygulama, TC kimlik numarasının girilmesi ve konum yetkisinin tanımlanmasıyla kullanılabiliyor.

Uygulama kullanıcıları, tek tuşla 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ulaşabilmelerinin yanı sıra herhangi bir afet sırasında sesli görüşme imkanına sahip değillerse de uygulama içindeki hazır mesajlar aracılığıyla yetkililerle görüşebiliyor. Ayrıca afet durumlarında güvenli olarak belirlenen toplanma alanları da uygulamanın ana ekranındaki harita üzerinde yer alıyor.

112 Acil Yardım Butonu

unnamed.png

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan bu uygulamada, acil müdahale gerektiren olaylarda acil servise ihbar gönderilebiliyor. Öte yandan uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle, en kısa sürede kullanıcılara ulaşılması kolaylaşıyor.

Düdüğüm

jk.jpg

Enkaz veya acil durumlarda düdük sesi çıkartılarak konumun belirlenmesini sağlayan bir uygulamadır. Önceden belirlenilen iki farklı numaraya mesaj atarak ilgili kişilere konumun ulaştırıldığı uygulamada, bu esajı alan kişi, ekran üzerindeki "Yardım Et" kısmına sizin mevcut enlem ve boylam konum bilgilerinizi girerek bir metreye kadar mesafenizi tespit edebiliyor. İlk açıldığı an itibarıyla sesi en yüksek düzeye alan uygulama, telefonun şarjı bitmemesi için otomatik olarak ekran ışığını kısıyor.

Bridgefy

step1-p-500.png

Deprem, afet ve acil durumlarda internet erişiminin bulunmadığı durumlarda, Bluetooth ve konum hizmetinin açılarak yakınlarınıza 100 metreye kadar çevrim dışı mesajlar gönderilebiliyor. İnternet bağlantısının tam olarak sağlanamadığı durumlarda da diğer uygulama kullanıcılarıyla da mesaj yoluyla iletişim sağlanabiliyor.

Güvendeyim

xz.png

Bu uygulama ile deprem, sel ya da diğer acil durumlarda yakınlarınıza güvende olduğunuz bildirilebiliyor. Böylece baz istasyonları meşgul edilmiyor ve afetten zarar gören kişilerin cep telefonları ile arama yapabilmesinin önü açılıyor.

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.