Afgan savaş ağalarından 'İslam Emirliği' karşıtı ittifak

Afgan savaş ağalarından 'İslam Emirliği' karşıtı ittifak

Afgan savaş ağaları, ülkede kurulan yeni yönetime karşı askeri ve siyasi bir ittifak kurma yönünde karar aldı.

Afgan savaş ağaları, ülkede kurulan yeni yönetime karşı askeri ve siyasi bir ittifak kurma yönünde karar aldı.

Bölge kaynaklarının aktardığı bilgilere göre, Taliban karşıtı savaş ağaları, "Ulusal Direniş Konseyi" ismiyle bir araya geldi.

Söz konusu ittifak içerisinde Abdurrasul Seyyaf, Muhammed Yunus Kanuni, Atta Muhammed Nur, Abdurreşid Dostum, Muhammed Muhakkik, Abdulhadi Argandival ve Muhammed Han gibi isimler bulunuyor.

Siyasi ve askeri faaliyetlerin gündemlerinde olduğunu açıklayan ittifak, önceliklerinin ise diplomasi olduğunu ifade etti. İttifak, Taliban eğer diplomatik yöntemleri kabul etmezse bunun sonuçlarına katlanacağını ve savaşı tercih edeceklerini kaydetti.

"Ulusal Direniş Konseyi" isimli yapıyla, Afganistan'ın orta kesimindeki İran destekli Şii milis yapıların ve Tacikistan destekli "Ulusal Direniş Cephesi"nin de iş birliği yapabileceği tahmin ediliyor.

Söz konusu savaş ağaları Afganistan'da Taliban ilerleyişi karşısında tutunamamış ve Hindistan, Pakistan, Tacikistan, Türkiye gibi ülkelere sığınmışlardı.

Yeni yönetime karşı ilan edilen birliğin Afganistan içerisinde herhangi bir etkinliğe sahip olup olmadığı ise bilinmiyor. Taliban'ın ilerlediği Temmuz-Ağustos 2021 sürecinde bu savaş ağaları Taliban'a karşı seferberlik çağrısında bulunsa da, çağrıları karşılık bulmamıştı.

Bölgede, geçmişte Kabil yönetimine bağlı olan unsurların bir kısmı, ülkede savaşın bittiğini ve yeni yönetime karşı askeri sürece dahil olmayacaklarını belirtiyor. Aynı zamanda söz konusu savaş ağalarının geçmişte Taliban'a mağlup olduğu ve artık bir şansları olmadığı da yaygın kanaatler arasında.

İlan edilen ittifakın ülke içinde bir değişikliğe yol açıp açmayacağı ise merak konusu.

"Ulusal Direniş Konseyi" isimli yapı içindeki savaş ağalarına ev sahipliği yapan ülkeler ile Afganistan'daki yeni yönetim arasında bu savaş ilanı sebebiyle anlaşmazlıklar yaşanabileceği tahmin ediliyor. Yeni yönetim ile olumlu ilişkiler geliştirme arayışında olan ülkelerin, söz konusu ilanın ardından bu isimlere kısıtlamalar getirebileceği düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
2 Yorum