Afgan savaş ağası Raşid Dostum'a 'siyasi rakibine tecavüz' suçlamasıyla dava açıldı

Afgan savaş ağası Raşid Dostum'a 'siyasi rakibine tecavüz' suçlamasıyla dava açıldı

Raşid Dostum'un tecavüz ve saldırılarına maruz kalan Özbek lider Ahmed İşçi, Dostum aleyhine Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde dava açtı.

Afganistan'da geçmiş dönemin önde gelen isimlerinden Raşid Dostum'a yönelik suçlamalar halen son bulmuş değil.

Özbek lider, Afganistan'ın kuzeyindeki diğer Özbek liderlerden olan Ahmed İşçi'nin suçlamalarıyla karşı karşıya.

Dostum'un siyasi rakiplerinden olan Ahmed İşçi, 2016 yılında Dostum ve adamları tarafından kaçırıldığını, işkence ve tecavüze maruz kaldığını ifade etmişti.

İşkence ve tecavüz suçlaması

Dostum'un siyasi bir rakibi 2016 yılında Dostum ve adamları tarafından işkence gördüğünü ve kendisine bir tüfeğin namlusuyla tecavüz edildiğini ifade etmişti.

Bu suçlamaların yayılmasının ardından Dostum'a karşı soruşturma açılması konuşulmuş, ancak ülkede ciddi bir askeri ve siyasi gücü bulunan Dostum için böylesi bir karar alınması mümkün görülmediğinden sürgün seçeneği gündeme gelmişti.

Bunun ardından Dostum kısa bir süreliğine ülkeyi terk ederek Türkiye'ye gitmiş, ancak bu suç sebebiyle soruşturmadan geçirilmemişti.

ad.jpg

Ahmed İşçi

Dostum'un yedi koruması ise, Afganistan Yüksek Mahkemesi tarafından Cevzcan vilayetinin eski valisi Ahmed İşçi'yi kaçırıp işkence ve cinsel istismarda bulunma suçlamaları ile Kasım 2017'de beşer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Bu isimlerin hapse atılıp atılmadığı ise bilinmiyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı

İşçi, Dostum'un yargılanması için bu kez de Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne başvurdu.

Türkiye'deki avukatı üzerinden yaptığı başvuruda İşçi, Dostum'a karşı çeşitli suçlamalar yöneltti ve Dostum'un Afganistan'daki birçok farklı kişiye dair benzeri ihlallerde bulunduğunu kaydetti.

İşçi'nin avukatı, Afganistan'daki Türkiye Büyükelçiliğinin yardımıyla mağdurlarla görüştüklerini ve gerekirse detayları UCM ile paylaşacaklarını vurguladı.

UCM'nin davayı kabul edip etmeyeceği ise bilinmiyor.

ahmed-isci-ucm.jpg

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum