Afgan yetkililer Taliban için 'güvenli bölge' istiyor

Afgan yetkililer Taliban için 'güvenli bölge' istiyor

'En sağlam Taliban karşıtlarından biri olan' Kandahar polis şefi Abdul Razzak'ın teklifi, bir takım stratejik amaçları barındırıyor.

Eğer Afganistan'daki güvenlik durumunun ne kadar kötü olduğundan emin değilseniz, AFP'nin bu haberi size bilmeniz gereken her şeyi anlatacak. Afgan yetkililer, muhtemelen grubun kendisini Pakistan etkisinden kurtarması ve barış sürecine girmesi için bir Taliban güvenli bölgesi kurulması çağrısında bulunuyor.

Normalde bu gibi bir bilgi, toy yahut ihtiraslı bir Afgan siyasetçinin ağzından çıkmış söylentiler olarak nitelenip kolaylıkla görmezden gelinebilirdi. Fakat bu bilgi, AFP'ye göre "en sağlam Taliban karşıtlarından olan" Kandahar Emniyet Müdürü General Abdul Razzak kaynaklı olduğu için ciddiye alınmalı.

"Bu toğrağın evlatları"

Abdul Razzak, son on yılda Taliban'a karşı Kandahar, Helmand ve Uruzgan'da gerçekleştirilen neredeyse her harekâtta cephedeydi. Birkaç intihar saldırısının da dâhil olduğu birçok suikast girişimine hedef olmuştu. Fakat General Abdul Razzak bile Taliban'ı, vatandaşları ve "bu toprağın evlatları" olarak tanımlıyorsa, orta vadeden uzun vadeye güneydeki hattı tutabileceğine kendisinin de inanmadığı açık.

AFP'nin haberi şu şekilde:

"Afgan yetkililer, Taliban direnişçilerini, Pakistan'daki geleneksel sığınaklarından ayırmak için bir güvenli bölge oluşturmak için bastırıyor. Bu radikal ve tartışmalı bir strateji.

Alışılmış çözümler sonuç vermiyor

Bu plan, barış görüşmeleri tekrar tekrar başarısız olurken ve çıkmaza giren savaşta ABD destekli güçler rekor kayıplar vermekteyken, Afganistan'da 15 yıldır süren direnişi sona erdirmek için alışılmışın dışındaki çözümlerin umutsuzluğunu vurguluyor.

Eğer uygulanırsa, Pakistan'ın Taliban üzerindeki etkisini kesmeyi amaçlayan bu strateji, direnişçilere toprak kaybetmesi bölünmeye eşdeğer olarak görülen ülkede, daha iyi ya da daha kötü bir oyun değiştirici olabilir.

Kandahar Emniyet Müdürü General Abdul Razzak, geçtiğimiz ay din âlimlerinin ve kabile ileri gelenlerinin toplantısında, "Ben Taliban'ın Afganistan'a geri dönmesini istiyorum. Onlar ve aileleri için bir güvenli bölge oluşturmalıyız" şeklinde konuştu.

Abdul Razzak sözlerine şöyle devam etti:

"Savaşı bitirmeleri için yabancı yönetimlere ve elçiliklere daha fazla güvenemeyiz. Taliban bu ülkeye ait, onlar bu toprağın evlatları."

"Teröristlere güvenli bölge verilmemeli"

Bazı Afgan siyasiler bu planı işe yaramaz ve değersiz bularak Taliban'ın zaten Afganistan'da büyük miktarda bölgeyi kontrol ettiğini belirtiyor. Eski Helmand Valisi Şer Muhammed Ahundzade "hükümet teröristlere güvenli bölgeler vermemeli" uyarsında bulundu. Stratejinin hâlihazırda Taliban, Afgan toprağında geniş bölgeleri elinde bulundurduğu için mantıksız olduğu dillendiriliyor.

Tüm bunlar Taliban'ın barış anlaşması için müzakere yürütme ve Afgan siyasi sürecine katılma ile ilgilendiğine dair yanlış bir inanıştan kaynaklanıyor. Taliban bu süreci, Guantanamo'da tutulan Taliban'ın 5 liderini serbest bırakmak gibi çıkarlar elde etmek için kullandı. Taliban amacının Afganistan İslam Emirliği'ni tekrar kurmak ve yabancı birlikleri tamamen ülkeden çıkarmak olduğunu sürekli ifade ediyor. Bugün 2001'deki ABD işgalinden bu yana her zamankinden daha çok toprağa hâkim olmasına ve Afgan hükümeti ile ordusunun açıkça alan kaybetmesine rağmen Taliban'ın taviz vereceğini inanmak hayalcilik olur.

The Long War Journal'den Bill Roggio'nun yaptığı bu analiz Mepa News okurları için tercüme edildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.