Afganistan: ABD Kabil Havalimanı'nda kalacağı süreyi uzatabilir

Afganistan: ABD Kabil Havalimanı'nda kalacağı süreyi uzatabilir

ABD Başkanı Joe Biden, Amerikan askerlerinin çekilme sürecinin uzatılma ihtimalini askeri yetkililerle görüştüklerini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray'da yaptığı açıklamada, Afganistan'dan devam eden tahliyeler nedeniyle Amerikan askerlerinin çekilme sürecinin uzatılma ihtimalini askeri yetkililerle görüştüklerini söyledi. Ancak ABD askerlerinin görev süresini uzatmak zorunda kalmamayı umduğunu belirten Biden, G7 ülkelerinden de Amerikan birliklerinin Kabil havalimanındaki görev süresinin uzatılması talebi gelirse "Ne yapabileceğimize bakacağız" yanıtını vereceğini söyledi.

G7 ülkelerinin devlet ve hükümet başkanları, Salı günü Afganistan gündemiyle video-konferans yoluyla bir zirve buluşması gerçekleştirecek. G7 ülkeleri ABD, Almanya, Fransa, İtalya, Kanada, İngiltere ve Japonya'dan oluşuyor.

"İşler ters gidebilir"

Amerikan birliklerinin koalisyondaki ortaklarıyla birlikte 14 Ağustos'tan bu yana yaklaşık 28 bin kişiyi tahliye ettiğini ifade eden Biden, "Önümüzde daha uzun bir yol var. İşler ters gidebilir" uyarısında bulundu.

Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havaalanı'ndan yansıyan görüntüleri "yürek parçalayıcı" olarak nitelendiren Biden, ancak aynı ayda binlerce kişinin tahliyesi söz konusu olduğundan, bunun başladığı zamandan bağımsız olarak her zaman "zor ve acılı" olacağını söyledi. Biden, tahliyelerin iyi organize edilmemesi ve Amerikan birliklerinin geç hareket etmesi gerekçesiyle eleştiriliyor.

ABD ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu diğer koalisyon ortakları, kendi vatandaşlarını ve bu ülkelerin temsilciliklerinde çalışan Afganları aileleriyle birlikte tahliye etmeye çalışıyor.

Kaynak: DW Türkçe

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.