Afganistan ekonomisi İslam Emirliği yönetimi altında toparlanmayı sürdürüyor

Afganistan ekonomisi İslam Emirliği yönetimi altında toparlanmayı sürdürüyor

Afganistan'da ihracat alanında yakalanan artışların, yerel üretime yönelik desteğin, dolar kaçakçılığının önlenmesinin, Afganinin güçlü kalmasının ülkede enflasyon düşüşünün ana sebeplerinden olduğu bildirildi.

Fotoğraf: YouTube/Afghan Mirror

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin Sözcüsü Zebihullah Mücahid, Afganistan'ın mevcut iktisadi durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mücahid, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "yürütülen araştırmaların Afganistan'daki enflasyon oranının düştüğünü ortaya çıkardığını" belirtirken "satılan malların fiyatlarının birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeye kıyasla daha ucuz olduğunu" söyledi.

Dünya Bankası tarafından 28 Haziran'da yayımlanan bir raporda, Afganistan Ulusal İstatistik ve Bilgi Kurumu'nun (NSIA) verilerine göre ülkede nisan ayı enflasyon oranının -0.95 olduğu bilgisi yer aldı.

Raporda ayrıca bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla gıda enflasyonun yüzde -3.3 olduğu ifadesine yer verildi.

Normal şartlarda enflasyon oranlarının yüzde 0-5 arasında kalması ve negatife düşmemesi sağlıklı bir ekonomi için gerekli olarak görülüyor. Ancak Afganistan'da dünyanın geri kalanına kıyasla "modern öncesi" bir ekonomik hayat olması ve lüks tüketim azlığı sebebiyle enflasyon oranlarının zaman zaman sıfırın altına düştüğü belirtiliyor.

Enflasyonun sıfırın altına düşmesinde kış aylarda bölgedeki ekonomik faaliyetlerin büyük ölçüde durmasının da rol oynadığı ifade ediliyor.

"Afgani'nin güçlü kalması fiyatları düşürdü"

Geçen yıldan bu yana uluslararası alandaki satılan malların fiyatlarının düştüğü belirtilen raporda, güçlü kalan para birimi Afgani'nin ise bilhassa gıda ve yakıtta fiyatların düşmesine yardımcı olduğuna değinildi.

Afgani'nin Aralık 2022 sonu ile 26 Haziran 2023 tarihleri arasında ABD dolarına karşı yüzde 3,8, Euro'ya karşı ise yüzde 2 değer kazandığı görüldü.

"İhracattaki artış enflasyonu düşürdü"

Ekonomi Bakanı Yardımcısı Abdullatif Nazari ise konu hakkında yaptığı açıklamada Afganinin istikrarlı bir durumda seyretmesinin nedenlerine değindi. Nazari ihracatta yakalanan ivmenin, yerel üretime yönelik desteğin ve dolar kaçakçılığının önlenmesine yönelik çalışmaların, ülkede enflasyon düşüşünün ana sebeplerinden olduğunu vurguladı.

Nazari "Enflasyon oranını düşürebilme sebebimiz ihracattaki artışlarla birlikte gıda ve yakıt fiyatlarındaki düşüştür." değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Dünya Bankası raporunda enflasyondaki düşüşe gıda üretimindeki iyileşmenin de etki ettiği belirtildi.

"Afganistan gıda üretiminde öz yeterliliği hedefliyor"

İslam Emirliği yönetimi Başbakan Vekili Mevlevi Abdulkebir de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Abdulkebir, eski askeri yetkililerle yaptığı görüşmede, Afganistan'ın yakın zamanda gıda üretiminde kendine kendine yetme noktasına ulaşacağını ifade etti.

Ülkede bu konuda "Kuştepe Kanalı" projesi gerçekleştiriliyordu.

Abdulkebir, "Halkın ekonomisi gelişirse, hükümetin ekonomisi de gelişir. Hükümetin ekonomisi geliştiğinde mevcut problemler de çözülmüş olur." şeklinde konuştu.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum