Afganistan ile İran arasında su krizi devam ediyor

Afganistan ile İran arasında su krizi devam ediyor

Afganistan ile İran yönetimleri arasında bölgedeki su kaynaklarının kullanımına ilişkin yaşanan sorunlar halen sürüyor.

İran medyasının aktardığı habere göre İran Enerji Bakanı Ali Ekber Mehrabiyan "Taliban'ın İran'ın su haklarına ilişkin taahhütlerini yerine getirmemesi halinde İran'ın yasal ve hukuki yollara başvuracağını" ifade etti.

Mehrabiyan ayrıca Hilmend Nehri'ndeki su haklarının İran'ın önceliği olduğunu ve "Taliban yetkililerinin mevcut kuraklık için bahaneler uydurduğunu" iddia etti.

Mehrabiyan daha önce de Tahran'ın Hilmend Nehri'nden elde ettiği su hakkından hiçbir şekilde vazgeçmeyeceğini vurgulamıştı.

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid ise bu açıklamalara karşı çıkarak, iki ülke arasındaki 1973 anlaşmasına dayanan su haklarına bağlılıklarının sürdüğünü ifade etti. Mücahid şu ifadeleri kullandı:

"Bu konuda 1973 anlaşmasına bağlılığımız sürüyor. Ancak Afganistan'ın şu anda içinde bulunduğu kuraklığı da göz önünde bulundurmak gerekiyor. Sadece İran değil tüm bölge kuraklıktan muzdarip."

Afganistan ile İran arasında son dönemde Hilmend Nehri üzerindeki su paylaşımı konusunda gerilim yaşanıyor.

Hilmend Nehri üzerinden İran'a giden su son dönemde büyük oranda azaldığı için İran tarafında su sıkıntısı yaşanıyor. Afganistan yönetimi ise kuraklık sebebiyle bölgedeki nehirlerde su miktarının azaldığını belirtiyor ve İran'a gönderilen suyun azalmasına bunun yol açtığını belirtiyor.

Su krizinden kaynaklanan gerilim sebebiyle geçtiğimiz yılın Mayıs ayında iki ülke arasında çatışmalar yaşanmıştı.

Kaynak: Mepa News

x.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.