Afganistan İran ile imzaladığı anlaşmayla uluslararası sulara açılmayı planlıyor

Afganistan İran ile imzaladığı anlaşmayla uluslararası sulara açılmayı planlıyor

Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimi ile İran arasındaki anlaşmayla Afganistan denize açılmayı planlıyor.

Yerel basında yer alan haberlere göre, üst düzey İslam Emirliği yetkililerinden oluşan bir heyet ülkenin güneyindeki Çabahar limanına yatırım yapmak üzere bir anlaşma imzalamak üzere İran'ı ziyaret etti.

Aslen Kabil ile Tahran arasındaki ilişkilerin pek iyi olduğu söylenemez ancak taraflar karşılıklı olarak çıkar elde ettikleri anlaşmaları imzalamaya devam ediyor. Bunlardan biri de Çabahar Limanı Projesi.

Afganistan ile İran arasındaki ilişkiler özellikle 2023 yılında yaşanan sınır çatışmaları ve su paylaşımı konuları nedeniyle oldukça gergin durumda. Bu çerçevede Çabahar Limanı Projesi konusunda varılan anlaşma birçok kişiyi şaşırttı.

Pazartesi günü İran merkezli Shargh gazetesi, bu gerginliklere rağmen Afganistan'daki İslam Emirliği yönetiminin Çabahar Limanı ve Çabahar Serbest Ekonomik Bölgesi'ndeki ticari, konut ve hükümet projelerine 35 milyon dolar yatırım yapmak istediğini bildirdi.

Shargh gazetesinin İslam Emirliği yönetiminden bir yetkiliye dayandırdığı habere göre Afganistan bu yatırımla, denize kıyısı olmayan ülkenin uluslararası sulara erişiminin önünü açmayı planlıyor.

Bu arada İran'ın Afganistan Büyükelçisi Hasan Kazımi Kumi, iki ülkenin Hindistan ve Çin üzerinden bir transit koridoru açmak için çalıştığını açıkladı.

İran Afganistan'ın bölgesel ekonomik ortaklarından biri gibi görünüyor olsa da Afganistan'daki İslam Emirliği yönetimini resmen tanımış değil.

Bununla birlikte Tahran'daki Afganistan Büyükelçiliği Şubat 2023'ten bu yana İslam Emirliği yönetimine devredilmiş durumda.

Hindistan, İran ve Afganistan tarafından geliştirilmesi hedeflenen Çabahar Limanı Projesi, son 8 yıldır taraflar arasında en çok konuşulan konuların başında geliyordu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum