Afganistan tarihinde ilk defa komşularına olan elektrik borçlarını ödedi

Afganistan tarihinde ilk defa komşularına olan elektrik borçlarını ödedi

Afganistan'da Ağustos 2021'de yönetimi devralan İslam Emirliği ülkenin ekonomik kalkınmasını öncelemiş durumda.

15 Ağustos 2021'de Taliban'a bağlı silahı güçlerin başkent Kabil'e girmesiyle Afganistan'da yeni bir dönem başlamış oldu.

"Afganistan İslam Emirliği" yönetiminin teşkil edilmesi ve hükümetin kurulmasıyla ülke 1996-2001 döneminden sonraki ikinci Taliban iktidarıyla yönetilmeye başlandı.

İslam Emirliği yönetimi ekonomik kalkınmaya büyük önem verdiklerini açıkladı ve yerli ve yabancı yatırımcıları Afganistan'a yatırım yapmaya davet etti.

ABD ve NATO işgali döneminde Batılı ülkeler tarafından desteklenen ve ismi sürekli yolsuzluklarla anılan Kabil yönetimi döneminde ülke milyarlarca dolarlık dış yardımlara rağmen büyük bir ekonomik çalkantı içerisindeydi.

İslam Emirliği yönetimi dönemindeyse ülkedeki yolsuzluğun neredeyse sıfırlandığı ve kalkınma odaklı ekonomi modeline hızla adım atıldığı ifade ediliyor.

Bu kapsamda İslam Emirliği yönetimi komşusu olan ülkelerle her ne kadar kendi yönetimlerini tanımasalar da iyi ve yapıcı ilişkiler kurma yönünde adımlar attı.

Bu adımlardan sonuncusu ise elektrik borçlarının ödenmesiyle oldu.

Ülke tarihinde ilk kez

Afganistan Elektrik Şirketi Sözcüsü Hikmetullah Meyvendi tarafından sosyal medyada yapılan açıklamada, Afganistan'ın komşularına olan elektrik borcunun ülke tarihinde ilk kez nakit ödemeyle kapatıldığı ifade edildi.

Meyvendi, ülke tarihinde ilk kez Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve İran'a olan elektrik borçlarının nakit ödemeyle yapıldığını ve yaklaşık 627 milyon dolarlık borcun kapatıldığını ifade etti.

Açıklamada ödenen borçlar arasında ABD ve NATO destekli eski Kabil yönetimi döneminden kalma miktarın da olduğu ifade edildi.

Kaynak: Mepa News

wp.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
4 Yorum