Afganistan ve Taliban'ın içinde-3: Taliban kontrolündeki topraklar

Afganistan ve Taliban'ın içinde-3: Taliban kontrolündeki topraklar

"Biz de kendi kendimize dedik ki madem bizi her halükârda tutuklayıp götürüyorlar o zaman biz de kendi yolumuzu kendimiz çizelim.”

Afganistan'da 2001 yılında ABD'nin işgaliyle başlayan savaş 18 yılı geride bıraktı. Savaşın ana aktörlerinden Taliban, 18 yılın ardından ülkede yeniden iktidar olmaya oldukça yakın görünüyor.

BBC, Taliban'ın içerisinde hayatın seyrine dair dosya haberinde, Afganistan'da süren savaşı ele aldı.

Dosya haber, Mepa News tarafından üç bölümlük seri olarak Türkçeleştirildi.

Haber serisinin üçüncü ve son bölümü:

*

Pul-i Çarhi’de altı yıl geçiren 32 yaşındaki Kari Seyid Muhammed, Kuzey Afganistan’daki Belh'te, Taliban’ın kontrolü altındaki bir bölgede yaşıyor.

Kendisi hapisteyken iki kardeşi ve babası öldürüldüğü için artık evin tek erkeği olan Muhammed, artık işinin evde kalmak ve ailenin çiftliğini çekip çevirmek olduğunu söylüyor.

Muhammed, kendisiyle birlikte serbest bırakılan mahkumlardan kendisi dahil sadece birkaç kişinin hala hayatta olduğunu düşünüyor.

"Salınanların yüzde 95’inin Taliban’a geri döndüğünü ve çoktan öldüklerini düşünüyorum."

Taliban'a katıldığında 18 yaşındaydı

Bari’nin savaşa katılma sebebi intikamdı ancak Muhammed 15 arkadaşıyla birlikte Taliban’a katıldığında 18 yaşındaydı ve bunu polislerin tacizlerin kurtulmak için yapmıştı.

"Taciz, köy yaşantımızın bir parçasıydı. Birisi gidip polise yalan söyler, onlar da gelip bizi sık sık rahatsız ederdi. Biz de kendi kendimize dedik ki madem bizi her halükârda tutuklayıp götürüyorlar o zaman biz de kendi yolumuzu kendimiz çizelim.”

Afgan polis teşkilatı içinde ülkenin her tarafında yaşanan geniş çaplı şiddet ve rüşvet alma hadiseleri bugüne kadar birçok insan hakları örgütü tarafından belgelenmiş durumda.

Afgan bir gencin Taliban’a katılmasının arkasında birçok farklı neden olabilir. ABD ve Kabil hükümeti tarafından hedef ayırmaksızın sivillerin silahlarla ve bombalarla hedef alınması, işsizlik, daha sonra satılabilecek türden silah, araç ve mühimmat gibi savaş ganimetleri elde etme arzusu ve hatta etrafındakilerin baskısı bu nedenler arasında.

Muhammed’in Taliban içindeki ilk işi vergi toplamaktı. Her birisi en fazla altı adamdan oluşan motosikletli birliklerle Taliban’ın kontrol ettiği topraklarda dört ayrı bölgede görev yapmış.

Muhammed, rütbesiz, sıradan bir asker olduğu için kendisine resmi bir maaş bağlanmadığını ancak mühimmattan yol harcına her türlü harcamasının karşılandığını söylüyor.

Savaşma nedeni

Muhammed, Taliban’a katıldıktan üç sene kadar sonra savaşın ülke çapında yoğunlaşmasıyla birlikte kendisini silaha sarılmaya iten nedenin değiştiğini ve Taliban’ın tüm yabancı askerlere karşı olan cihadını yani kutsal savaşını tam manada benimsediğini anlattı.

“Omzuma tüfeği aldığımda 21 yaşındaydım. Kendi kendime, Müslümanları müdafaa için kafirlere karşı savaşa girdiğimi düşündüğümü hatırlıyorum. Bu düşünce son ana kadar benimle kaldı.”

Muhammed, ne zaman hayatı tehlikeye girse ailesine dair duyduğu endişeleri, eğer şehit olması halinde dini görevini yerine getirirken öleceği düşüncesi ile savuşturduğunu söylüyor.

“Bu gibi anlarda beyniniz çok hızlı çalışmaya başlar. Birden 'Evime ve aileme ne olacak? Çocuklarım? Eşim?' diye bir sürü soru kafanızda belirir. Bu şeytanın sizi ailenizle aldatmasından başka bir şey değildir. Böyle olunca ben bütün dikkatimi Allah’a kul olduğum gerçeği üzerine yoğunlaştırmaya çalışırdım.”

Muhammed, 2013 yılında Kabil hükümeti istihbarat servisleri tarafından yakalanarak Pul-i Çarhi'ye gönderildi.

Kendisi, Taliban’a katılmak için köyden birlikte ayrıldığı 15 gençten sadece ikisinin hayatta olduğunu düşünüyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.