Afganistan: Yeni hükümetin kapsamı ne olacak, ülkeyi kim yönetecek?

Afganistan: Yeni hükümetin kapsamı ne olacak, ülkeyi kim yönetecek?

Taliban yetkilileri hükümeti kurma çalışmalarında sona gelindiğini, 2 gün içerisinde hükümetin açıklanacağını duyurdular.

Taliban, Afganistan'dan hükümetin kurulması çalışmalarında son aşamaya gelindiğini açıkladı. Taliban'ın son dönemde dikkat çeken genç yetkililerinden Enes Hakkani el-Cezire'ye yaptığı açıklamada “Çalışmaların %95'i tamamlandı. Hükümet önümüzdeki birkaç gün içinde şekillenecek” dedi.

Hakkani "Her şeyde olduğu gibi hükümetin kurulumu ve çalışmasında da hedefimiz İslam'a ve bu kapsamda Afgan halkına hizmet etmek. Yeni hükümet, kapsayıcı ve tüm hakları gözeten bir hükümet olacak." vurgusunda bulundu.

Dış yardımların kesilmesi durumunda Afganistan'ın ekonomik çöküş yaşayabileceğiyle ilgili iddialara ise Hakkani "Elimizden geleni yapıp kaynaklarımızı verimli kullandığımızda ekonomik çöküş değil kalkınma yaşayacağız" dedi.

BBC'ye konuşan Taliban Siyasi Ofis Şef Yardımcısı Şir Muhammed Abbas Stanikzay da 2 gün içerisinde hükümetin açıklanacağını bildirdi.

Taliban'ın kuracağı hükümetin başında farklı bir ismin bulunacağı, Taliban lideri Mevlevi Heybetullah Ahundzade'nin de genel lider olarak Afganistan'ın başındaki bir numaralı isim olacağı ifade ediliyor.

Hükümetin başında yer alacak isme dair birçok farklı söylenti bulunuyor. Bu söylentiler arasında, özellikle Batılı medya, Molla Abdulgani Birader Ahund'un bu göreve geleceği iddiası ağır basıyor.

Öte yandan, hükümet içerisindeki bakanlıkların da belirlendiği ifade ediliyor.

1996-2001'de Afganistan'ı yöneten Taliban'ın yetkilileri, 20 yıllık dönemde hareketin bilgi ve tecrübe olarak kendini daha da geliştirdiğini, öncekinden daha başarılı ve kapsayıcı bir yönetim gerçekleştireceklerini savunuyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.