Afganistan yönetimi bir Amerikalıyı daha serbest bıraktı

Afganistan yönetimi bir Amerikalıyı daha serbest bıraktı

Glezmann, Katar'ın aracılık ettiği anlaşma çerçevesinde Ocak ayından bu yana İslam Emirliği tarafından serbest bırakılan üçüncü ABD vatandaşı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasın göre Afganistan İslam Emirliği yönetimi tarafından gözaltında tutulan bir ABD vatandaşı iki yılın ardından serbest bırakıldı.

Aralık 2022'de turist olarak girdiği Afganistan'da gözaltına alınan ABD vatandaşı George Glezmann Ocak ayından bu yana İslam Emirliği tarafından serbest bırakılan üçündü ABD'li.

Dışişleri Bakanı Marco Rubio yaptığı açıklamada Glezmann'ın serbest bırakılmasının “olumlu ve yapıcı bir adım” olduğunu belirtti.

Rubio ayrıca serbest bırakılmayı sağlamadaki aracılık rolü için Katar'a teşekkür etti.

Rubio, “Bugün, Afganistan'da iki buçuk yıl süren esaretin ardından, Delta Havayolları teknisyeni George Glezmann eşi Aleksandra ile yeniden bir araya gelmek üzere yola çıktı” ifadelerini kullandı ve ekledi:

“George, Başkan Trump'ın göreve başladığı gece Afganistan'dan serbest bırakılan ve ailelerine dönen Amerikalı Ryan Corbett ve William McKenty'ye katılıyor.”

Ancak Corbett ve McKenty'nin ABD Başkanı Joe Biden döneminde varılan ve Katar'ın da aracılık ettiği bir anlaşma kapsamında Afganistan'dan ayrılmalarına izin verilmişti.

İslam Emirliği yönetimi daha önce ABD'li tutukluların serbest bırakılmasını küresel “normalleşme” çabasının bir parçası olarak tanımlamıştı.

Afganistan'da Ağustos 2021'de yönetimi devralıp ikinci İslam Emirliği yönetimini tesis eden Taliban, şu ana dek hiçbir ülke tarafından resmi olarak tanınmış değil. Ancak birçok ülke kendileriyle diplomatik ilişki kurmaya devam ediyor.

Daha fazla ABD vatandaşı tutuklu

Trump yönetimi, başkanın ikinci döneminde İslam Emirliği yönetimiyle ilişkilere nasıl yaklaşacağına dair net bir politika ortaya koymuş değil.

Ancak Trump, Biden yönetiminin Afganistan'dan çekilme sürecini yönetme biçimini düzenli olarak eleştirmişti.

Çekilmenin son günlerinde Kabil'deki havaalanına düzenlenen bombalı saldırıda ülkeden kaçmak isteyen en az 170 Afgan sivilin yanı sıra 13 ABD askeri de ölmüştü.

Trump, 2024'te ikinci dönem için kampanya yürütürken defalarca Kabil'deki saldırıya atıfta bulundu ve bunu “ülkemiz tarihindeki en utanç verici gün” olarak nitelendirdi.

Cumhuriyetçi lider, göreve geldiğinden bu yana Afganlara yardım eden yabancı fonları ve mülteci programlarını kısıtlamış olsa da, düzenli olarak çekilmenin kendi gözetiminde daha düzenli olacağını savundu.

Perşembe günü yaptığı açıklamada Dışişleri Bakanı Rubio, diğer ABD vatandaşlarının hala Afganistan'da tutulduğunu kabul etti. ABD'li yetkililer bu kişiler arasında Afgan asıllı Amerikalı işadamı Mahmud Habibi'nin de bulunduğunu ifade ediyor.

İslam Emirliği yönetimi ise Habibi'yi gözaltında tuttuğu iddialarını reddetti.

Rubio, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Başkan Trump, dünyanın dört bir yanında haksız yere alıkonulan TÜM Amerikalıların serbest bırakılması için yorulmak bilmeden çalışmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum