Afganistan'da 5 vilayet başkenti Taliban kuşatması altında

Afganistan'da 5 vilayet başkenti Taliban kuşatması altında

Uzun soluklu siyaseti, 15 yıldır süren ABD işgalinin ardından Taliban'ı tekrar hakim güç yapabilecek mi?

Taliban, operasyonlarını tek bir bölgede sınırlandırmazken, tüm ülkede operasyon kabiliyeti bulunuyor. Taliban, ülkenin kuzeyinde iki başkenti, güneyde iki ve kuzeyde bir şehri 'tehdit' ediyor. 

Taliban bu başkentler üzerinde baskı kurmak için, ülkenin kırsalındaki operasyonlara odaklanıyor. Bu bölgeler Taliban direnişi için hayati önem taşımaktadır. Bu alanlar, savaşçı toplama ve eğitme, fon sağlama, ikmal gerçekleştirme ve nüfuslu bölgelere saldırı düzenlemek için kullanılıyor.

Bu strateji Taliban'ın Uruzgan ilindeki gölge valisi Molla Aminullah Yusuf tarafından 2016 yılının Nisan ayında açıklandı. Taliban'ın uyguladığı bu stratejinin başarısına rağmen, ABD'nin Afganistan'daki güçlerinin komutanlığını yürüten General John Nicholson, örgütün kırsal alanlardaki hakimiyetini küçümser ifadeler kullanmıştı. 

Long War Journal verilerine göre Taliban kuşatması altında bulunan şehirler şunlar:

Kunduz: Taliban, 3 Ekim'de şehir merkezine girdi ve dokuz günde şehirde geniş bölgeleri ele geçirdi. Ardından  Afgan güçleri tarafından şehirden çıkarıldı. Kararlı Destek Misyonu (NATO'un Afganistan'daki komutası), şehirden gelen raporların askine olarak Kunduz'un Taliban şehre girdikten bir gün sonra 'kurtarıldığı' yönünde ısrarcıydı. 

Bağlan: Kunduz ili sınırındaki Bağlan ilinin başkenti olan Pul-i Humri, 2016 yılının Mayıs ayından beri Taliban kuşatması altında bulunuyor. Pul-i Humri ilçesi ve Bağlan ilçesinin diğer 13 ilçesi Taliban ve Afgan hükümeti güçleri arasında çekişmeli halde bulunuyor. Taliban, rutin olarak Kunduz şehri ve Pul-i Humri arasındaki karayolunu kapatabiliyor.

Leşker Gah: Helmand ilinin başkenti bir yıldır Taliban kuşatması altında bulunuyor. 2015 yılının Kasım ayında, Taliban kuşatma altındaki Leşker Gah'a bir mil kadar yaklaştı. Bu haftanın başlarında Taliban bir Afgan hükümeti gücü konvoyunu pusuya düşürdü ve çok sayıda askeri öldürdü. Kurulan pusudan kurtulan 300'e yakın asker, kuşatılan şehre kaçmayı başardı. ABD'li askerler Afgan güçlerine yardım etmek için Leşker Gah ve diğer ilçelere doğru harekete geçti. Helmand ilinin 14 ilçesinin 6'sının Taliban kontrolünde olduğu ve il başkenti de dahil olmak üzere diğer 7'sinin Taliban kuşatması altında olduğu biliniyor. 


Tarin Kot: Uruzgan ilinin başkenti, Eylül ayının başlarında Taliban şehre girmesi ve ABD destekli Afgan güçleri ile savaşmasından beri kuşatma altında. Taliban, o günden beri şehrin eteklerinde varlığını sürdürmeye devam etti. İlin diğer altı ilçesinde Taliban kontrolü devam ederken, diğer beşinde ise kuşatma hali hakim.

Farah: Ekim ayı başlarında, Taliban Farah kentine giden tüm yolları kesti ve yerleşim yerine kuzeyden saldırı düzenledi. Afgan askeri komutanlar şehrin "düşmesinden" korktular. NATO güçleri şehre takviyede bulundu ve Taliban'a karşı hava saldırıları düzenledi. Bu saldırılar ile Taliban'ın şehrin dışına itildiği açıklandı. Taliban sözcüsü 13 Ekim'de yaptığı açıklamada, "Farah'ın Baghi Pul bölgesinde düşman mevzilerine saldırı başlattıklarını" duyurdu ve ekledi; "Mücahitler şehre doğu ve kuzeyden yaklaşıyorlar". 11 ilçeli Farah ilinin 4 ilçesinin ya Taliban kontrolünde yada kuşatmasında olduğu düşünülüyor. 

Kaynak: Mepa News

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.