Afganistan'da Dostum destekçileri Kabil hükümetine karşı ayaklandı

Afganistan'da Dostum destekçileri Kabil hükümetine karşı ayaklandı

Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab il merkezinde Abdurreşid Dostum destekçileri, Kabil hükümetine karşı geniş çaplı gösteriler düzenlemeye başladı.

Afganistan'ın kuzeyindeki Faryab il merkezinde Abdurreşid Dostum destekçileri, Kabil hükümetine karşı geniş çaplı gösteriler düzenlemeye başladı.

Bölgede gerilim, Kabil hükümeti lideri Eşref Gani'nin, Faryab Valisi olarak kendisine yakın isimlerden Davud Lagmani'yi atamasıyla patlak verdi.

Dostum destekçileri, Lagmani'yi vali olarak istemedikleri ve bölgede kendilerine yakın bir ismin vali olmasını talep ettiklerini söyleyerek sokaklara döküldü.

Gani hükümeti kararın arkasında dururken, Kabil hükümetinin ikinci ismi Abdullah Abdullah da, müttefiki Dostum'a arka çıktı. Abdullah, atamaların bölgenin talepleri dikkate alınarak yapılması gerektiğini ifade etti.

Dostum destekçileri de Faryab ili merkezi Meymene'de protesto gösterilerine başladı.

Yeni vali Lagmani görevine devam etse de Faryab ilinde gerilimin arttığı dikkat çekiyor. 

"Yüzde 90'ının Taliban kontrol ediyor"

Bölge yetkilileri geçtiğimiz yıl her ilçede yaklaşık 30 ile 40 köyün hükümet tarafından kontrol edildiğini, bu yıl ise artık hükümet birliklerinin ilçe merkezlerinde kuşatılmış halde olduğunu ifade ediyordu.

faryab2021-2.jpg

(Yüksek çözünürlük için haritaya tıklayın.)

Faryab, Özbek asıllı savaş ağası Abdurreşid Dostum'un kalelerinden biri sayılıyordu. Bölge kaynakları, Faryab'da hükümetin sadece ilin kuzeydoğudaki Andhoy, Kargan, Karkul ve Han-i Çerbağ ilçelerinde etkisinin olduğunu, Dostum'a bağlı güçlerin çekilmesi halinde buraların da Taliban eline geçeceğini belirtiyor.

STK yetkilisi Seyyid Zeynuddin Abidi de Faryab'da hükümetin sadece 10 ilçe merkezini kontrol ettiğini, ana yolların dahi Taliban kontrolünde olduğunu ifade ediyor. Bölge kaynaklarına göre Faryab'ın yaklaşık yüzde 90'ı Taliban kontrolündeyken, hükümet her geçen gün alan kaybediyor.

Dostum destekçileri ile hükümet arasındaki gerilimin, Taliban'ın daha çok alan kazanmasıyla sonuçlanacağı düşünülüyor.

Kaynak: Mepa News

uygulamabanner.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.