Afganistan'da Gani-Dostum görüşmesi: "Askeri hal ilan edilecek"

Afganistan'da Gani-Dostum görüşmesi: "Askeri hal ilan edilecek"

Afganistan'da Kabil hükümeti lideri Eşref Gani, Özbek savaş ağası Abdurreşid Dostum ile görüştü.

Afganistan'da Kabil hükümeti lideri Eşref Gani, Özbek savaş ağası Abdurreşid Dostum ile görüştü.

Kısa bir süre önce Türkiye'den Afganistan'a dönen Dostum, başkent Kabil'de Gani ile bir araya geldi.

İkili arasındaki görüşmede, ülkedeki son durum görüşülürken, Taliban'a karşı atılabilecek adımlar değerlendirildi.

"Askeri hal ilan edilecek"

Görüşmede özellikle ülkenin kuzeyindeki durum ele alındı.

Afganistan'ın kuzey illerinden olan Cevzcan'da, Dostum'un kalesi sayılan Şibirgan şehri bugün Taliban tarafından ele geçirilmişti.

Eşref Gani'ye "hükümet güçlerine tam destek" sözü veren Dostum, "ülkenin güvenlik durumunu iyileştirmek için çaba göstermenin zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

Kabil hükümeti kaynakları, Dostum'un Gani'ye, ülkede askeri hal ilan edilmesi teklifi götürdüğünü, Gani'nin de bu teklifi kabul ettiğini belirtti.

Askeri hal kapsamında siyasi kurum ve meclislerin etkisi azalırken, ülkenin tamamen askeri bir uygulamaya geçeceği, bu kapsamda sivil hizmetlere ayrılan fonların da askeri hamleleri desteklemeye ayrılacağı ifade ediliyor.

Aynı zamanda askeri hal kapsamında, sivil yaşam alanlarına yönelik ayrım gözetmeyen saldırıların, savaş esirlerine ve diğer tutuklulara yönelik ihlallerin, keyfi tutuklama ve işkence gibi uygulamaların artacağından endişe ediliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.