Afganistan'da mayın temizleme işçilerine yönelik saldırının faili kim?

Afganistan'da mayın temizleme işçilerine yönelik saldırının faili kim?

Afganistan'ın kuzey kesimindeki Baglan ilinde, kırsal alanda mayın temizleme faaliyeti yürüten firmanın çalışanlarına yönelik saldırı gerçekleştirildi.

Afganistan'ın kuzey kesimindeki Baglan ilinde, kırsal alanda mayın temizleme faaliyeti yürüten firmanın çalışanlarına yönelik saldırı gerçekleştirildi.

Bugün yaşanan olay, Baglan ilinin Merkezi Baglan ilçesine bağlı Şeyh Celal bölgesinde meydana geldi. Taliban tarafından kontrol edilen ancak çatışmaların sürdüğü bölgede, mayın temizleme çalışmalarında bulunan Halo Trust isimli firmanın Afgan çalışanları hedef alındı.

Saldırıda en az 10 işçi yaşamını yitirirken, çok sayıda çalışan da yaralandı.

Kabil hükümeti Taliban'ı suçladı

Saldırının ardından açıklama yayınlanan Kabil hükümeti, Taliban'ın 10 mayın temizleme işçisini öldürdüğünü öne sürdü.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada Taliban saldırısında mayın temizliği yapan 10 çalışanın Taliban tarafından öldürüldüğü iddia edildi.

Hükümet kaynakları, saldırının arkasında Taliban'ın olduğuna dair iddiaları dünya basınına servis ederken, AFP gibi küresel haber ajansları, olayı bir Taliban saldırısı olarak aktardı.

Taliban: Saldırıyla ilgimiz yok

Saldırı sonrasında açıklama yapan Taliban, Baglan'daki saldırıyla ilişkilerinin olmadığını belirtti.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahid tarafından sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, saldırıda yaşamını yitiren çalışanlardan "şehit" olarak söz edildi. Taliban, saldırıyı kınarken, bu tarz saldırıların bir vahşet olduğunu savundu.

Saldırıya uğrayan firma: Taliban bizi korudu

Saldırının ardından bir açıklama da, saldırıya uğrayan Halo Trust firması çalışanlarından ve yetkililerinden geldi.

Olay sonrasında yaptıkları açıklamada firma çalışanları, silahlı kişilerin bölgeye geldiğini, IŞİD mensubu olduklarını ve Hazaraları aradıklarını söylediğini belirtti.

Ardından çalışanlara ateş açıldığını ve kayıpların yaşandığını kaydetti.

Saldırının, kendisini IŞİD mensubu olarak gösteren gruplar veya çevrelerce yapılmış olabileceği öne sürülüyor.

Bir diğer açıklama da Halo Trust CEO'su James Cowan tarafından BBC'ye yapıldı.

Cowan, saldırıyı Taliban'ın gerçekleştirmediğini, aksine saldırı sırasında Taliban mensuplarının bölgeye gelerek çalışanlara yardım ettiğini ve saldırganları bölgeden uzaklaştırdığını belirtti.

Olaya dair soruşturma sürerken, saldırıyı üstlenen bir grup olmadı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.