Afganistan'da NATO misyonu sona erdi: Türk birlikleri artık bağımsız hareket edecek

Afganistan'da NATO misyonu sona erdi: Türk birlikleri artık bağımsız hareket edecek

NATO'nun Afganistan'daki görevi, resmi bir açıklama yapılmadan cuma günü sona erdi.

NATO'nun Afganistan'daki görevi, resmi bir açıklama yapılmadan cuma günü sona erdi. Alman haber ajansı dpa'ya bilgi veren diplomat ve askeri yetkililer, Afganistan'da şu anda NATO'nun komutası altında hiçbir askeri birlik kalmadığını teyit etti. Yetkililer, Afganistan'da askeri varlığını sürdüren Amerikan ve Türk birliklerinin ise artık kendi ulusal ordularının emir komuta zincirine bağlı olduğunu kaydetti.

T24'ün haberine göre NATO yetkilileri, Afganistan'daki misyonun tarihindeki "en kanlı" askeri görevi olduğuna da işaret etti.

Afganistan'da 2001 yılında başlayan savaşta NATO koalisyonu resmi verilere göre toplam 3 bin 596 kayıp verdi. Bunların 2 bin 452'si Amerikan askerleri.

Neden resmi açıklama yapılmadı?

NATO yetkilileri, misyonun sona erdiğinin resmen duyurulmamasının sebebi içinse operasyonel planın henüz yürürlüğe girmemiş olmasını gösterdi. Ancak bir diğer nedenin de ABD'nin Afganistan'daki askeri varlığının hâlâ sürmesi olduğu tahmin ediliyor. ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin askeri misyonunun 31 Ağustos'ta biteceğini açıklamıştı. Öte yandan ABD, NATO misyonu sırasında da ülkede NATO komutası altında olmayan askeri birlikler bulunduruyordu.

NATO'nun Uluslararası Güvenliğe Destek Gücü (ISAF) adlı askeri misyonu ABD'nin talebiyle oluşturulmuştu. Misyon, Aralık 2001'den Aralık 2014'e kadar Taliban'a karşı yürütülen operasyonlara katıldı. Misyon, 2015 yılından sonra ise "Kararlı Destek" adıyla Kabil hükümetine bağlı güvenlik güçlerinin eğitimine destek vermeye başladı.

Halihazırda Afganistan'da yalnızca ABD, Türkiye ve İngiltere kayda değer seviyede asker bulunduruyor. Misyonun diğer bileşenleri ise geçtiğimiz aylarda Afganistan'ı terk etti.

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.