Afganistan'da 'Pakistan' krizi istifa getirdi

Afganistan'da 'Pakistan' krizi istifa getirdi

Afganistan istihbaratının başındaki Rahmetullah Nabil, istifa etmek mecburiyetinde kaldı

Afganistan İstihbarat Kurumu NDS'nin başkanı Rahmetullah Nabil, görevinden istifa etti. Nabil'in istifası, devlet başkanı Eşref Gani'yi sosyal medya üzerinden sert sözlerle suçlaması sonrasında geldi.

Rahmetullah Nabil'i istifaya götüren süreç dün başladı. Afganistan devlet başkanı Eşref Gani'nin, İslamabad'daki Asya'nın Kalbi dışişleri bakanları toplantısına katılması ve burada Pakistan ile teröre karşı işbirliği yapılacağını açıklamasının akabinde Nabil, sosyal medya üzerinden sert mesajlar verdi. Pakistan’ı iki yüzlülükle suçlayan Nabil, mesajında, “Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, hem son basın toplantısında hem daha önceki basın toplantılarında Afganistan’ın düşmanının Pakistan’ın da düşmanı olduğunu söylüyordu, oysa bu sırada masum vatandaşlarımız Kandahar, Helmand, Tahar ve Badahşan gibi kentlerde başları kesilerek infaz ediliyordu” ifadesini kullanmıştı. Nabil mesajının devamında, Pakistan’da resmi törenle karşılanan Devlet Başkanı Gani’nin ayak bastığı kırmızı halının, Afganistan’da o gün dökülen en az bin litre kana denk olduğunu belirtmiş ve Taliban’ın açıklamalarının da Pakistan İstihbarat Teşkilatı (ISI) tarafından yazılıp basına gönderildiğini iddia etmişti.

Nabil, sosyal medya üzerinden ayrıca Taliban’ın Afganistan’da düzenlediği saldırıların Pakistan İstihbaratı tarafından o ülkede planlandığını öne sürerek Gani’nin son ziyaretiyle örgüte destek veren Pakistan karşısında diz çöktüğünü de savunmuştu.

Bazı Afgan siyasi yorumcular ise Devlet Başkanı Gani’nin başarısız olduğu gerekçesiyle bundan yaklaşık 10 gün önce, Nabil’in işine son verme konusunda karar aldığını ve Nabil’in de bu durumu öğrendikten sonra bu mesajı yazıp istifa ettiğini belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.