Afganistan'da kurtarma çalışmaları kısıtlı imkanlarla yürütülüyor
Pazar günü gece yarısı Pakistan sınırına yakın dağlık vilayetlerin ücra bölgelerini vuran 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından en az beş artçı deprem meydana geldi.
Kurtarma ekipleri Salı günü de Afganistan'ın doğusunu vuran ve 1000'den fazla kişinin hayatını kaybettiği depremde yıkılan evlerin enkazında hayatta kalanları bulmak için kısıtlı imkanlarla yapılan arama çalışmalarına devam ediyor.
Pazar günü gece yarısı Pakistan sınırına yakın dağlık vilayetlerin ücra bölgelerini vuran 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından en az beş artçı deprem meydana geldi.
Kunar Eyaleti Afet Yönetimi Kurumu Başkanı İhsanullah İhsan, AFP'ye “arama-kurtarma operasyonlarının gece boyunca devam ettiğini” söyledi.
Ayrıca, “uzak köylerde halen yaralılar olduğunu” ve bunların hastanelere nakledilmesi gerektiğini de ekledi.
Köylüler, dik vadilere inşa edilmiş çamur ve taş evlerin enkazını çıplak elleriyle kaldırarak kurtarma çalışmalarına destek oluyor.
Afganistan'da son 10 yılın en büyük depremleri
BM göç ajansı AFP'ye verdiği bilgide, en çok etkilenen bazı köylere yolların kapalı olması nedeniyle ulaşılamadığını söyledi.
Sismik araştırma merkezlerinin aktardığına göre depremin merkezi Nangarhar merkezi Calalabad'dan yaklaşık 27 kilometre uzaklıkta ve yerin 8 kilometre altında meydana geldi.
İslam Emirliği yetkilileri, geçici bir bilançoda Kunar eyaletinde yaklaşık 1000 kişinin öldüğünü ve 2.500 kişinin yaralandığını, Nangarhar'da ise 12 kişinin öldüğünü ve 255 kişinin yaralandığını bildirdi.
Sözcü Zabihullah Mücahid'in açıklamasına göre Lagman vilayetinde de çok sayıda insan deprem nedeniyle yaralandı.
Afganistan, özellikle Avrasya ve Hindistan tektonik plakalarının kesiştiği Hindukuş dağ silsilesinde sık sık depremlerle sarsılıyor.
Ekim 2023'te, ülkenin batısındaki Herat vilayeti 6,3 büyüklüğündeki bir depremle sarsılmıştı. Depremde 1.500'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 63.000'den fazla ev hasar gördü veya yıkıldı.
Haziran 2022'de ise ülkenin doğusundaki Paktika eyaletini 5,9 büyüklüğünde bir deprem vurmuş, depremde 1.000'den fazla kişi hayatını kaybetti, on binlerce kişi evsiz kaldı.
Kaynak: Mepa News
