Afganistan'daki lityum rezervleri ve önemi

Afganistan'daki lityum rezervleri ve önemi

Son dönemin gözde madeni olan lityum rezervlerinin değeri trilyon dolarlarla ölçülen Afganistan'ın yeni dönemde bu maden ile büyük bir ekonomik gelişme gösterebileceği tahmin ediliyor.

Maden kaynakları açısından son derece zengin olduğu belirtilen Afganistan'ın lityum kaynakları dikkat çekiyor.

Pek çok alanda kullanılan lityum madeninin değer ve öneminin son dönemde geliştirilen yüksek teknolojilerle artmasıyla, lityum kaynaklarının iyi değerlendirilebilmesinin, ülkeyi hızlı bir biçimde kalkındırabileceği belirtiliyor.

Kabil'i elde etmesiyle Afganistan'da 1978'den bu yana 43 yıldır tarafları değişerek sürmekte olan ve yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne neden olan savaşın artık bittiğini duyuran Taliban'ın da bu kaynakları iyi değerlendirmek istediği belirtiliyor.

Afganistan'daki lityum rezervi değeri 3 trilyon doları bulabilir

ABD'nin 2005'te hazırladığı Afganistan'ın yer altı kaynaklarına dair raporda Afganistan'da 1 trilyon dolar değerinde lityum rezervi bulunduğu belirtilmekteydi.

Ülkede lityum arama çalışmalarının artırılması durumunda keşfedilecek rezervlerle Afganistan'ın dünyanın en çok lityum rezervi bulunan ülke olduğunun kanıtlanması, lityum rezervi değerinin 2-3 trilyon dolara çıkması bekleniyor.

Üstelik Afganistan'daki lityumun, diğer ülkelerdeki lityumdan ortalama kalite olarak oldukça üstün olduğu belirtiliyor.

Afganistan'ın kanıtlanmış lityum rezervleri ülkenin güneyindeki Nimruz, Kandahar, Hilmend, batısındaki Herat ve iç-doğu kesimindeki Gazne vilayetlerinde yoğunlaşıyor.

Lityumun kullanım alanları ve önemi

1817'de Johan August Arfwedson tarafından keşfedilen lityum geçmişte daha çok tıp ve özellikle nöroloji alanında kullanımı nedeniyle önemsenmekteydi.

Fakat son dönemde gelişen yüksek teknolojilerde lityum kullanımına duyulan ihtiyaç lityumun daha çok bu alanlarda önemsenmesine neden oldu. Bu da lityumun değerini ve önemini artırdı.

Lityum; mobil cihaz, dizüstü bilgisayar, tablet, telefon, istasyon kurulumu, GPS sistemleri, insansız hava aracı, hassas güdümlü silah, hipersonik silah, uydular hayalet uçak, elektrikli taşıt, pil ve bilgisayar çipi gibi alanlarda kullanılıyor. Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla lityumun değerinin, öneminin ve tüketiminin daha da artması bekleniyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum