'Afganistan'ın son Yahudisi' İsrail'e yerleşmek için 10 milyon dolar istiyor

'Afganistan'ın son Yahudisi' İsrail'e yerleşmek için 10 milyon dolar istiyor

"Afganistan'ın son Yahudisi" Zablon Simintov İsrail'e yerleşmesi için yapılan ısrarlı çağrılar karşısında İsrail'e yerleşmek için 10 milyon dolar istedi.

Daha önce Taliban yönetiminden memnun olduğunu ve Afganistan'da kalacağını açıklayan, Afganistan'ın son Yahudisi olarak bilinen Zablon Simintov (1959-) İsrail'e yerleşmesi yönündeki ısrarlı çağrılara yanıt verdi.

Simintov, İsrail'e yerleşmesi karşılığında Yahudilerden 10 milyon dolar talep etti. Simintov üzerindeki ilgiyi ticari menfaate dönüştürmeye çalışmakla eleştiriliyor. Simintov'un şu an İstanbul'da tatilde olduğu ve bir otelde kaldığı bildiriliyor.

1959'da Afganistan'ın Herat şehrinde doğan Zablon Simintov yetişkinliğinde başkent Kabil'e yerleşti ve halı tüccarlığı yaptı. 1992'de Afgan gruplar arasında çıkan iç savaşın Kabil'i yerle bir etmeye başladığı sırada Simintov'un evinin de zarar görmesiyle ailesiyle birlikte Türkmenistan'a yerleşti.

Bu dönemde ailesi İsrail'e yerleşmeye karar verirken Simintov, savaşın ardından Afganistan'a dönme umuduyla İsrail'e yerleşmedi ve ailesinden ayrıldı.

Simintov nihayet 1998'de Taliban rejiminde Afganistan'ın istikrara kavuştuğunu düşünerek Kabil'e geri döndü ve halı tüccarlığına devam etti. Bir yandan da Taliban'dan aldığı izinle Kabil Sinagogu'nu işletti.

2001'de Kabil'e girip Taliban rejimini düşüren ABD destekli Kuzey İttifakı güçleri Simintov'un halı dükkanını yağmaladı. 1990'lı yıllardan bu yana ailesinden ayrı olarak Afganistan'da yaşayan Simintov geçtiğimiz Nisan ayında Afganistan'daki siyasi durumdan ABD'yi sorumlu tutup Afganistan'dan artık ayrılmayı düşündüğünü söylemişti.

10 milyon dolar istedi

Fakat Ağustos 2021'de Taliban'ın iktidara gelmesi üzerine Simintov kararından vazgeçip Afganistan'da kalmaya karar verdiğini, sık sık İsrail'e ve diğer ülkelere tatile gideceğini, İsrail'deki ailesiyle de böylece bir arada olacağını açıklamıştı.

Ağustos ayından bu yana Simintov'un İsrail'deki ailesi Simintov'un kalıcı olarak İsrail'e yerleşmesi için pek çok girişim ve çağrıda bulundu. İsrail yasalarına göre İsrail'e gelen her Yahudi İsrail vatandaşı sayılıyor ve vatandaşlığını kolayca resmileştirebiliyor. Bazı Yahudi iş adamlarının da Simintov'a yüklü maddi yardımlarda bulunduğu biliniyordu. Bu yardımlarla yurt dışı geziye çıkan ve İsrail'i de ziyaret eden Simintov'un şu an İstanbul'da bir otelde kaldığı bildiriliyor.

Simintov'un İsrail'e yerleşme karşılığında Yahudilerden 10 milyon dolar talep etmesi ise Yahudilerce üzerindeki ilgiyi maddi çıkara dönüştürme çabası olarak görüldü ve eleştirildi. Simintov'la iletişimde olan "Müslüman Ülkelerdeki Hahamlar Birliği"nin İstanbul'daki sözcüsü Mendy Chitrik Simintov'un talebini eleştirerek işlerinin Yahudileri İsrail'e ulaştırmak olduğunu, böyle ödemeleri organize etme işine girmek istemediklerini belirtti.

Simintov'un ABD'ye de gitmek istediği belirtiliyor. Simintov ABD'ye tatil amaçlı mı kalıcı olarak yerleşmek için mi gitmek istediğini de açıklamıyor. Simintov'un Afganistan'a dönmeyeceğine dair de net bir açıklaması da bulunmadığından 10 milyon doları alamadığı takdirde Afganistan'daki evine de dönebileceği tahmin ediliyor.

Kaynak: Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.