AFP: Ahmed Şara, Lübnan'a askeri müdahale iddialarını yalanladı

AFP: Ahmed Şara, Lübnan'a askeri müdahale iddialarını yalanladı

AFP'ye konuşan kaynaklara göre Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, ülkesinin Lübnan'a müdahale etmeyi planladığı yönündeki iddiaları reddetti.

Suriye Devlet Başkanı Ahmed Şara'nın, Suriye'nin Lübnan'a müdahale etmeyi planladığı yönündeki iddiaları reddettiği bildirildi.

AFP'ye konuşan ve görüşmeye katılan iki kişiden biri, isminin açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, Şara'nın Şam kırsalından onlarca kanaat önderi ve yerel temsilciye hitaben yaptığı konuşmada, "Suriye'nin Lübnan'a gireceğine dair dolaşan bilgiler söylentiden ibarettir." dediğini aktardı.

Suriye Devlet Başkanlığı, perşembe günü yayınladığı açıklamada Ahmed Şara'nın başkanlık sarayında Şam vilayetinden gelen heyeti kabul ettiğini ve görüşmede bölge halkını ilgilendiren hizmet ve kalkınma konularının ele alındığını duyurdu. Ancak açıklamada Lübnan'a ilişkin ifadeler yer almadı.

Şara'nın açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta yaptığı ve Suriye'nin Hizbullah konusunda rol oynayabileceğini ima eden açıklamalarının ardından geldi.

Trump, NBC televizyonuna verdiği mülakatta Hizbullah'a yönelik daha "hedef odaklı" adımlar görmek istediğini belirterek, "Buna yardımcı olabiliriz ya da Suriye'yi önerebiliriz." demişti. Trump ayrıca Şara'yı övgüyle anarak, kısa sürede başarılı işler yaptığını ve Hizbullah konusunda yardımcı olmaya istekli olduğunu söylemişti.

Öte yandan Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin el Baba da perşembe günü yayınlanan bir televizyon röportajında, Şam yönetiminin Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn'ın ülkenin güvenliği ve egemenliğini koruma çabalarını desteklediğini ifade etti.

El Baba, Suriye'nin Lübnan'da oynayabileceği herhangi bir rolün temelinde iki ülke arasındaki koordinasyonun bulunması gerektiğini belirterek, Trump'ın açıklamalarının da ancak Şam ve Beyrut tarafından ortak bir çerçevede değerlendirilebileceğini söyledi.

İsrail ile İran destekli Hizbullah arasında çatışmaların sürdüğü Lübnan'da, bu ayın başında Washington'da duyurulan şartlı ateşkes girişimine rağmen karşılıklı saldırılar devam ediyor. Hizbullah ise söz konusu ateşkesi reddederek anlaşmanın İsrail'in saldırılarını durdurmasına veya Lübnan'dan çekilmesine ilişkin herhangi bir hüküm içermediğini savunuyor.

Suriye, Esed ailesi döneminde Hizbullah'ın yakın müttefiki olmuş ve 1975-1990 yılları arasındaki Lübnan iç savaşına müdahalesinin ardından onlarca yıl ülkede etkili bir askeri ve siyasi varlık sürdürmüştü. Suriye ordusu 2005 yılında Lübnan'dan çekilmişti.

Kaynak: Mepa News

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.