"Afrin Hatay'a bağlı olacak"

"Afrin Hatay'a bağlı olacak"

Afrin'in önde gelen isimlerinin katıldığı belirtilen ve Gaziantep'te düzenlenen Afrin Kurtuluş Kongresi'nin sözcüsü Hasan Şindi, "Afrin, Antakya'ya ait olacak." dedi.

TSK ve ÖSO’nun kontrolüne giren Afrin’in Antakya’ya bağlanacağı iddia edildi. Türkiye’nin kent merkezinde kontrolün sağlandığını duyurduğu gün Gaziantep’te Afrin’in geleceğine dair düzenlenen kongrenin sözcüsü Hasan Şindi, Afrin, “Antakya’ya ait olacak” dedi.

Deutsche Welle Türkçe’ye konuşan Şindi, Afrin’in önde gelen isimlerinin katıldığı açıklanan ‘Afrin Kurtuluş Kongresi’nde, beş yedek üyeyle birlikte 35 kişilik bir meclis seçtiklerini belirtti. Şindi, Afrin’in yeniden inşası ve kentte düzenin tesis edilmesi için çalışacak olan meclis üyeleri içinde 24 Kürt, sekiz Arap, bir Alevi, bir Ezidi ve bir Türkmen olduğunu belirtti.

Seçilen isimlerin listesini Valilik ve Dışişleri Bakanlığına verdiklerini söyleyen Şindi, durumun bir hafta ya da 10 gün içinde netleşeceğini, ardından da yerel meclisin üyelerinin Afrin’e gideceğini ifade etti. Bu süre zarfında Afrin’deki irtibatlar sayesinde içeriden rapor aldıklarını belirten Şindi, “Biz de Türkiye hükümeti ve Suriyeli muhaliflerle beraber oturuyoruz. İlgili makamlarla, valiyle konuşuyoruz” diyerek şu an için koordinasyonu Gaziantep’ten yürüttüklerini söyledi.

‘HATAY VALİLİĞİ ÜSTLENECEK’

Şindi’nin verdiği bilgiye göre, Afrin’in yönetiminde koordinasyon görevini ise Hatay Valiliği üstlenecek. Türkiye’nin atayacağı bir vali yardımcısı, Afrin’de vali gibi hareket ederek koordinasyonu sağlayacak. Bu konuyla ilgili konuşan Şindi, “Afrin için bir vali belirlenecek. Ama bu valinin kim olacağını bilmiyoruz. Hâlâ tam net değil. Ama Türkiye’den biri olacak ve hükümet belirleyecek. Kaymakam da olacak. Yine Türkiye’den” ifadesini kullandı. “Afrin, Antakya’ya ait olacak” diyen Şindi, Hatay Valisi ile “Afrin Valisi”nin koordinasyon içinde olacağını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin Afrin’de vali yardımcıları üzerinden yürütmeyi planladığı yönetim şekli daha önce Fırat Kalkanı Harekâtı ile ele geçirilen Cerablus, El Bab, Azez ve Mare gibi bölgelerde de hayata geçirilmişti.

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Vahap Coşkun, Türkiye’nin Suriye’de kontrol altına aldığı bölgelerde izlediği yol haritasını şöyle tanımladı: “Türkiye burada ikili bir yapıyı yürütüyor. Bir taraftan oradaki halkın temsilcilerinden seçilmiş bir heyeti belirliyor ve bunlar gündelik hayatın idamesinde rol alıyorlar. Bir de Türkiye genel bir koordinasyon sağlamak açısından buralara kendi bürokratlarından birini atıyor.” Coşkun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Ocak ayında yaptığı “Azez’de, Cerablus’ta, Mare’de bugün kaymakamımız var, emniyet müdürümüz var, bugün jandarma komutanımız var” açıklamasını hatırlatarak ekledi: “Bakan Soylu bahsettiği bürokratların adeta Türkiye’nin bir beldesi ya da ilçesini yönetir gibi mülki idare pozisyonlarında görevlerini ifa ettiklerini söylemişti. Benzer bir durum Afrin’de de olacak.”

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.