Ahrar el Şam'da 'darbe krizi' büyüyor

Ahrar el Şam'da 'darbe krizi' büyüyor

Ahrar el Şam'ın askeri kanadı, siyasi liderliğe karşı bir darbe gerçekleştirdi.

Ahrar el Şam'ın askeri kanadı, siyasi liderliğe karşı bir darbe gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen askeri darbeyle beraber grubun siyasi liderliğinin görevden alındığı duyuruldu.

Darbe, Ahrar el Şam'ın askeri kesimi adına sosyal medya üzerinden yayınalanan açıklamayla duyuruldu. 

Açıklamada, grubun içerisinden geçtiği krizlerin ve son olayların altı çizildi. Askeri faaliyetlerin felce uğradığı, siyasi liderliğin başarısız olduğu kaydedildi. Açıklamaya göre, bu nedenden ötürü askeri kanat, siyasi kesimden yeni bir lider seçilmesini talep etti. Lider olarak, grubun eski dönemde liderliğini yapmış olan Hasan Sufan'ın başa geçmesini istedikleri kaydedildi.

Açıklamada Ahrar el Şam içerisindeki birçok önemli askeri ismin ve askeri kanat komutanlarının imzası bulunuyor.

Ahrar el Şam'ın askeri kanadının talebi bölge kaynaklarınca "Grup içerisinde darbe gerçekleştiği" şeklinde yorumlandı.

Hasan Sufan'ın, grup içerisinde ağırlığı olduğu ve Tahrir el Şam Heyeti (HTŞ) ile iyi ilişkilere sahip olduğu biliniyor.

Ahrar'da kriz

Suriye'nin en eski muhalif grupları arasında yer alan Ahrar el Şam Hareketi içerisinde bir güç çatışmasının yaşandığı rapor ediliyordu.

Bu kapsamda, grubun eski liderlerinden olan ve yapı içerisinde önemli bir ağırlığı bulunan Hasan Sufan tarafından desteklenen askeri kanadın, yapının mevcut lideri Cabir Ali Paşa öncülüğündeki siyasi kanadı devirmek istediği öne sürülüyordu.

Taraflar, sosyal medya üzerinden birbirlerini hedef alan bazı açıklamalar yayınlarken, bölge kaynakları Ahrar el Şam'ın askeri kanadının girişimine HTŞ'nin destek verdiğini öne sürülmüştü.

Ahrar el Şam'ın "darbe girişiminde bulunan" askeri kanadına, Ebu'l Munzir isimli bir komutan liderlik ediyor.

Gerilimin, Ahrar el Şam siyasi kanadının, grubun Lazkiye bölgesindeki askeri lideri Ebu Faris Deraa'yı görevden alma kararı vermesiyle patlak verdiği ifade ediliyordu.

Ahrar el Şam ve ayrışmalar

Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşta en kapsamlı yerel gruplardan biri olarak, 2011 yılı sonunda kurulan Ahrar el Şam, uzun bir süre sahadaki en aktif grup olarak öne çıkıyordu.

Ebu Halid es Suri gibi üst düzey El Kaide liderlerinin ve Hasan Abbud gibi yerel İslami isimlerin ortak projesi olarak teşkil edilen ve zamanla gücünü artıran Ahrar el Şam, Batılı kaynaklarca "Suriye Talibanı" olarak isimlendiriliyordu.

2014 yılı başında Ebu Halid es Suri'nin IŞİD tarafından öldürülmesi, bunun ardından aynı yılın Eylül ayında grubun lideri Hasan Abbud'da dahil 40'a yakın üst düzey isminin, halen aydınlatılamayan bir saldırıda yaşamını yitirmesi, Ahrar el Şam'ı temelden sarstı.

Zaman içerisinde eski gücünü kaybeden yapı, ideolojik olarak da eski fikirlerinden vazgeçti. Zamanla daha ulusal bir yaklaşım benimseyen grubun askeri yapısı içerisinde parçalanma yaşandı. Ceyş el Ahrar adlı bir grup Ahrar'dan koparak daha sonra HTŞ'ye katıldı. Bu grup daha sonra HTŞ'den de ayrılacak, Suriye Ulusal Ordusu'na katılacaktı.

Birçok farklı grubun ve yapının birleşmesiyle teşkil edilen Ahrar el Şam, bu ayrışmaların ardından önce Ulusal Özgürleştirme Cephesi'ne, daha sonra ise Suriye Ulusal Ordusu'na katıldı.

Grup içerisindeki ayrışmaların, sahada ve masada alınan kararlara karşı bir tepki niteliğinde olduğu değerlendiriliyor.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.