AİHM '15 Temmuz' davalarını geri çevirdi

AİHM '15 Temmuz' davalarını geri çevirdi

Karar diğer 15 Temmuz başvuruları için emsal niteliğinde.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 15 Temmuz sonrası gündemine taşınan dava başvurularıyla ilgili ilk kararını bugün açıkladı. Strasbourg Mahkemesi, “iç hukuk yollarının tüketilmemiş olmasını” gerekçe gösterip, başvuruyu esastan görmeye gerek duymadan geri çevirdi. 

DW'nin haberine göre; karar, 15 Temmuz öncesi Giresun Adliyesi’nde çalışan ve 18 Temmuz’da hakkında geçici tutukluluk kararı verilen hakim Zeynep Mercan tarafından yapılan başvuruyu kapsıyor. Mercan 17 Temmuz'da gözaltına alınmış, 18 Temmuz'da tutuklanmış, tutuklama kararına yaptığı itiraz 8 Ağustos'ta Ordu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti. 15 Temmuz sonrası “delil gösterilmeden tutuklandığı, tutuklanma nedeninin belirtilmediği ve tutukluluk süresinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ile uyumlu olmadığı” gerekçeleriyle 2 Eylül'de AİHM'e başvurdu. 

Başvurusunda AİHS'nin “özgürlük ve güvenlik hakkı”yla ilgili 5'inci maddesi, “kötü muameleyle” ilgili 3'üncü ve adil yargılanmayla ilgili 6'ncı maddelerinin ihlal edildiğini savundu. Başvurusunda, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iki üyesi ve bazı raportörlerinin tutuklanmış olması nedeniyle bu iç hukuk yolunun kendisi için "etkin” olmadığını savunmuştu. 

Kararın gerekçesi

AİHM, Mercan'ın bu tezini kabul etmedi. Strasbourg Mahkemesi'nde 7 yargıçlı bir daire tarafından oy birliği ile alınan kararda, başvurucunun ileri sürdüğü iddiaların “AYM'ye yapılacak bireysel başvurunun etkinliğinden şüphe duymak için yeterli olmadığı” sonucuna varıldı. AİHM bu bağlamda “Anayasa Mahkemesi üyelerinin tarafsızlığı hususunda duyduğu basit endişelerin, Bayan Mercan’ı bu yargı organına bireysel başvuru yapma yükümlülüğünden muaf tutamayacağını” belirtti. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.