AİHM: Rusya insan hakları ihlalinde bulunuyor

AİHM: Rusya insan hakları ihlalinde bulunuyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, muhalif lider Alexei Navalny hakkında verilen tutukluluk kararlarının ardından 'Moskova’nın insan hakları ihlalinde bulunduğuna' hükmetti.

Navalny, 2012 ve 2014 yılları arasında 7 kez tutuklanmıştı. AİHM’in gerekçeli kararında, bu tutuklamalardan en az ikisinin, "siyasi çoğulculuğu baskılamak" için gerçekleştiği bildirildi.

Rusya’nın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 18. ve 11. maddelerinin ihlal ettiğine hükmeden AİHM, Moskova'nın mahkeme masrafları da içinde olmak üzere Rus muhalife yaklaşık 63 bin euro para cezası ödemesine karar verdi.

Alexei Navalny karardan memnun

Hakkında verilen hükmü dinlemek için Strasbourg’a gelen 42 yaşındaki Alexei Navalny, basına yaptığı açıklamada, "kararı büyük bir memnuniyetle karşıladığını" söyledi.

Rusya’da cezaevinden çıktıktan hemen sonra yeniden gözaltına alınan ve 20 gün hapis cezasına çarptırılan muhalif lider Alexei Navalny son olarak geçen ay serbest bırakılmıştı.

Emeklilik reformunda değişiklik yapılması için halkı Moskova yönetimine karşı gösteri yapmaya çağıran 42 yaşındaki muhalif lider Navalny, 'Protesto kanunlarını ihlal etmekle' suçlanmış ve 24 Eylül'de göz altına alınmıştı.

Navalny, geçtiğimiz ağustos ayı içerisinde de mart ayında gerçekleştirilen başkanlık seçimlerini protesto etmek için başkent Moskova'da izinsiz gösteri düzenlemek suçundan 30 günlük hapis cezasına çarptırılmıştı.

2011 ve 2012 yılında organize ettiği Putin karşıtı gösterilerle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en güçlü rakibi haline gelen Yolsuzlukla Mücadele Fonu kurucusu Navalny, hakkında açılan bir yolsuzluk davasında suçlu bulunarak başkanlık seçimlerinde adaylıktan men edilmişti.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.