Akdeniz Isınıyor: İsrail Donanma Envanterini Güçlendirdi
Akdeniz de sular ısınıyor. Sebeplerinden biri dünyanın dört bir yanından bölgeye çeşitli nedenlerle gönderilen donanma kuvvetleri.
İsrail geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmelerle bölgede yer alan kuvvetler arasındaki liderlik konumundan çok şey kaybetmişe benziyor. Zira Mısır Fransa’dan sipariş ettiği 2 adet gelişmiş “Mistral” sınıfı helikopter taşıyıcı gemilerden birini (ismi “Cemal Abdul Nasır” olarak ilan edildi) Haziran ayında teslim aldı. Diğer gemi ise 2 ay içerisinde teslim edilecek. Bu gemilerden her biri 46 helikopter taşıma kapasitesine sahip.
Diğer taraftan Rusya da, uçak gemileri ile içlerinde nükleer gemi ve denizaltıların da bulunduğu geniş bir donanma birliğini Akdeniz’e konuşlandırmış bulunmakta.
İsrail’in eskimiş ve sayıca yetersiz donanması, Hamas’ın Gazze bölgesindeki deniz komandolarının veya Lübnan’daki Hizbullah militanlarının hatta Kızıldeniz’de yer alan cihat yanlısı grupların olası asimetrik saldırıları karşısında hazır olmaktan oldukça uzak durumda.
İsrail donanmasının ülke kıyı şeridini savunmanın yanı sıra, kendi kara sularından geçen ticaret gemilerini, deniz üzerindeki sondaj alan ve kuyularını, petrol boru hatlarını ve denizaltında yer alan optik kablo hatlarını koruma görevinin yanı sıra Gazze ablukasını emniyet altında yürütmek ve İsrail limanlarını korumak gibi birçok hayati görevleri de vardır.
Mısır'ın teslim aldığı Mistral sınıfı bir gemi
Bu konudaki ihtiyaçlarının karşılanması için İsrail’li makamlar ABD donanmasının müteahhidi olan Lockheed Martin firması ile görüşmeler yaptı. Lockheed firması ABD sahil güvenlik birimleri için ürettiği özel deniz araçları ile tanınmakta.
İsrail’in talip olduğu deniz aracının türü Kıyı Muharebe Gemisi olarak literatürde yer almakta. İsrail söz konusu gemiden kaç tane alınacağı açıklanmazken; 9 ay içerisinde teslim edileceği ve 5,2 milyon dolara (yaklaşık 16 trilyon TL) mal olacağı ifade edildi.
Akdeniz'de yer alan gemilerden bazıları
Bu gemiler düşük radar izine sahipler ve ebatlarına göre oldukça hızlılar. Helikopter taşıma kapasitesine sahipler. Drone operasyonu yönetimi ve silahlı birlik ve vasıta taşıma kapasitesine de haizler.
Söz konusu gemilerde top, füze ve elektronik harp sistemleri mevcut.
Dolphin denizaltısı
Hali hazırda İsrail donanmasının elindeki en gelişmiş ve pahalı unsurun “Dolphin” denizaltıları olduğu bilinmekte. Donanmanın elinde bu denizaltılardan 3 adet mevcut ve 2018 ila 2019 yıllarında birer tane daha eklenmesi ile bu sayının 5’e tamamlanması planlanmakta. Dolphin tipi denizaltılar, Alman imalatıdırlar ve nükleer başlık taşıma kapasitesine sahiptirler. Ancak en önemli kusurları eski teknolojiye sahip dizel motorlara sahip olmalarıdır.
Kaynak: Mepa News