Al Jazeera: ABD saldırılardan önce İran'a haber verdi, tesisler boşaltıldı

Al Jazeera: ABD saldırılardan önce İran'a haber verdi, tesisler boşaltıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Washington İsrail'in İran'a yönelik saldırısına katılırken Fordo, Natanz ve İsfahan tesislerine ‘çok başarılı bir saldırı’ gerçekleştirildiğini söyledi

ABD Başkanı Donald Trump, Washington'un İsrail'in İran'a yönelik günlerdir süren saldırısına doğrudan katılması sonrası Cumartesi günü geç saatlerde ABD'nin İran'daki üç nükleer tesisi hedef aldığını söyledi.

Televizyonda yayınlanan konuşmasında Trump, saldırıların “muhteşem bir askeri başarı” olduğunu ve İran'ın nükleer zenginleştirme kapasitesini devre dışı bırakmak amacıyla Fordo, Natanz ve İsfahan tesislerini hedef aldığını söyledi.

"Dünyaya saldırıların muhteşem bir askeri başarı olduğunu bildirebilirim. İran'ın kilit nükleer zenginleştirme tesisleri tamamen ve bütünüyle yok edildi“ diyen Trump, Tahran'ın "barış yapması" gerektiğini, aksi takdirde "daha yoğun saldırılar düzenleyecekleri" tehdidinde bulundu.

Trump, "Ya barış olacak ya da İran için son sekiz günde tanık olduğumuzdan çok daha büyük bir trajedi yaşanacak" dedi ve ekledi:

"Unutmayın, daha birçok hedef var. Bu akşamki hedef içlerinde açık ara en zoru ve belki de en ölümcül olanıydı. Ancak barış çabucak gelmezse, diğer hedeflerin peşinden hassasiyetle, hızla ve beceriyle gideceğiz. Çoğu birkaç dakika içinde etkisiz hale getirilebilir."

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada Washington'u “BM Tüzüğünü ağır bir şekilde ihlal etmekle” suçladı.

Arakçi, “Bu sabah yaşananlar çok çirkin ve sonsuza kadar sürecek sonuçları olacak” dedi ve ekledi “İran egemenliğini, çıkarlarını ve halkını savunmak için tüm seçenekleri saklı tutmaktadır.”

Amerikalı yetkililer Reuters haber ajansına saldırılara ABD'ye ait B-2 bombardıman uçaklarının katıldığını söyledi. Haber ajansı daha önce B-2 bombardıman uçaklarının ABD'deki üslerinden hareket ettiğini bildirmişti.

Söz konusu B-2 bombardıman uçakları yeraltında inşa edilmiş yapılara nüfuz edebilen gelişmiş "bunker buster" (sığınak delici) mühimmatları taşıyabilen envanterdeki tek hava aracı.

"ABD İran'a önceden haber verdi"

Al Jazeera Arapça'nın aktardığına göre Washington Tahran'ı saldırılardan haberdar etti ve hedef alınan yerler önceden boşaltıldı.

Öte yandan Emvac Media, İranlı bir siyasi kaynağa dayandırdığı haberinde İran'ın zenginleştirilmiş uranyum stokunun “çoğunun” hedef alınan üç bölgenin dışındaki güvenli yerlerde tuttuğunu bildirdi.

Cumartesi gecesi gerçekleşen ABD saldırıları, İsrail ve İran'ın bir haftayı aşkın süredir devam eden ve her iki ülkede de ölüm ve yaralanmalara yol açan karşılıklı saldırıları sırasında gerçekleşti.

İsrail, Tahran'ın nükleer silah geliştirme ihtimalini ortadan kaldırmak istediğini söyleyerek 13 Haziran'da İran'a yönelik saldırıları başlattı.

İran nükleer programının sadece barışçıl amaçlı olduğunu ifade ediyor.

İran'ın nükleer ajansı Pazar günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, radyasyon sistemi verilerinin ve saha araştırmalarının, sahaların yakınında yaşayanlar için herhangi bir kirlenme veya tehlike belirtisi göstermediğini söyledi:

"ABD'nin Fordo, Natanz ve İsfahan nükleer tesislerine yönelik yasadışı saldırısının ardından, saha araştırmaları ve radyasyon sistemleri verileri gösterdi: Herhangi bir kirlenme kaydedilmedi"

"Bu tesislerin çevresinde yaşayanlar için herhangi bir tehlike söz konusu değildir. Güvenlik istikrarlı bir durumdadır."

Suudi Arabistan'daki yetkili makamlar da saldırıların ardından Suudi Arabistan veya diğer Körfez ülkelerinin çevresinde herhangi bir radyoaktif iz tespit edilmediğini söyledi.

İsrail ABD ile "tam koordinasyon" içindeydi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Trump'ın “cesur kararını” övdü ve ülkesinin saldırılar konusunda Washington ile "mükemmel bir koordinasyon" içinde olduğunu söyledi.

Netanyahu yaptığı konuşmada “Tarih, Başkan Trump'ın dünyanın en tehlikeli rejimini, dünyanın en tehlikeli silahlarından mahrum bırakmak için harekete geçtiğini kaydedecektir” dedi.

Daha sonra sosyal medyada yayınlanan bir videoda Netanyahu, İran'ın nükleer tesislerini yok etme sözünün “yerine getirildiğini” söyledi.

"Operasyonun başından beri size İran'ın nükleer tesislerinin öyle ya da böyle yok edileceği sözünü verdim. Bu söz yerine getirilmiştir" dedi.

Saldırıların ardından İsrail ordusu ülkenin alarm seviyesini yükselterek “son gelişmeler nedeniyle” hava sahasını bir sonraki duyuruya kadar kapattı.

Okullar ve işyerleri de yeni kısıtlamalar kapsamında kapatıldı.

İran saldırılara Hayfa ve Tel Aviv şehirleri de dahil olmak üzere İsrail'in kuzey ve orta kesimlerine misilleme saldırıları düzenleyerek karşılık verdi. Füzelerden bazıları İsrail'e düştü ve onlarca kişinin yaralanmasına, geniş çaplı maddi hasarın oluşmasına neden oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, ABD saldırılarının “tehlikeli tırmanışından” “ciddi şekilde endişe duyduğunu” söyledi.

Guterres yaptığı açıklamada “Bu çatışmanın hızla kontrolden çıkma riski giderek artıyor ve bunun siviller, bölge ve dünya için yıkıcı sonuçları olabilir” dedi.

İran devlet televizyonu Nour News, Sağlık Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde İsrail'in saldırılarına başlamasından bu yana İran'da en az 430 kişinin öldüğünü ve 3.500 kişinin de yaralandığını duyurdu.

İsrail resmi rakamlarına göre İran saldırıları İsrail'de en az 25 kişinin ölümüne neden oldu.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

x.gif

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.