Aliyev: Ermenistan ile barışa her zamankinden daha yakınız

Aliyev: Ermenistan ile barışa her zamankinden daha yakınız

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın basın ofisi Aliyev’in açıklamasına ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Pazar günü yaptığı açıklamada, Azerbaycan'ın Karabağ bölgesini etnik Ermeni çoğunluktan geri almasından altı ay sonra ülkesinin Ermenistan'la barışa "her zamankinden daha yakın” olduğunu söyledi.

Azeri liderin web sitesinde yayınlanan bir konuşma metnine göre Aliyev, Bakü'de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada "Bugün Ermenistan ile barış görüşmelerinin oldukça aktif bir aşamasındayız" dedi.

"Artık barışa her zamankinden daha yakınız."

Stoltenberg iki ülke arasında barışa doğru atılan bu adımı memnuniyetle karşıladığını söyledi.

NATO'nun web sitesinde yayınlanan konuşma metnine göre Stoltenberg, "Barış anlaşmasına her zamankinden daha yakın olduğunuza dair sözlerinizi takdir ediyorum" dedi.

"Ermenistan ile kalıcı bir barış anlaşmasına varmak için bu fırsatı değerlendirmeniz konusunda sizi cesaretlendirmek isterim."

Aralık ayında Güney Kafkasya'daki komşular bir barış anlaşmasına varmak istediklerini belirten ortak bir bildiri yayınladılar ve o zamandan bu yana Şubat ayında Berlin'de iki gün süren müzakereler de dahil olmak üzere çok sayıda görüşme gerçekleştirdiler.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın basın ofisi Aliyev’in açıklamasına ilişkin yorum talebine yanıt vermedi.

Ermenistan ve Azerbaycan ilk olarak 1988 yılında ayrılıkçı Dağlık Karabağ bölgesi yüzünden savaşa girmişti. Onlarca yıl süren düşmanlığın ardından Azerbaycan, uluslararası alanda Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınmasına rağmen 1990'lardan beri etnik Ermeni çoğunluk tarafından kontrol edilen Karabağ'ı Eylül ayında geri aldı.

Saldırı, bölgedeki 120.000 etnik Ermeni'nin tamamına yakınının komşu Ermenistan'a kaçmasına neden oldu.

Ermenistan bu saldırıyı "etnik temizlik" olarak nitelendirdi. Azerbaycan bunu reddetti ve kaçanların kalıp Azerbaycan'a entegre olabileceklerini söyledi.

Anlaşmanın sağlanmasında kilit unsurlar sınırların belirlenmesi ve iki tarafın toprakları arasında bölgesel ulaşım koridorları oluşturulması.

Ayrıca Ermenistan sınırın her iki tarafındaki etnik yerleşim bölgelerinin kontrolünün belirlenmesi konusunu da gündeme getirmiştir.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.