Aliyev'den Rusya'ya Ermenistan sitemi

Aliyev'den Rusya'ya Ermenistan sitemi

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ermenistan ile barış anlaşması konusunu ele aldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Ilham Aliyev, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 30'uncu yıl dönümünde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'u kabul etti.

Azerbaycan devlet haber ajansından yapılan açıklamaya göre, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'la görüşen Aliyev, 2022 yılının başında Azerbaycan ile Rusya arasında imzalanan Müttefik Etkileşim Bildirgesi'ni anımsatarak, ilişkiler bağlamında gelişim kaydedilmesi için bu kilit belgenin uzun süreli, çok verimli iş birliğinin harika bir sonucu olduğuna inandığını vurguladı.

Öte yandan Aliyev, Rusya ile siyasi ilişkilerde kazanımlar elde edilmesi çerçevesinde, en üst düzeyde temsilcilerin kalıcı diyalogları sürdürmesinden, bu yıl içerisinde olumlu sonuçları ortaya çıkaran ticari, ekonomik, ulaşım ve enerji alanındaki iş birliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Azerbaycan - Ermenistan arasında ilişkilerin normalleşme sürecini de ele alan Azerbaycan Cumhurbaşkanı, ülkesinin aldığı tavrın bölgede barışı tesis etme amacı güttüğünü ve Azerbaycan'ın bu konudaki pozisyonunun Rusya tarafından bilindiğine açıklık getirdi.

"Ermenistan barış anlaşması çalışmaları teklifini yanıtsız bıraktı"

Aliyev "Çabalarımızın Ermenistan tarafınca olumlu bir şekilde karşılanacağına ve yıllardır süren çatışmaların sonlanacağı hususunda eminim. Bir barış anlaşması üzerinde çalışmalara başlama teklifimiz yanıtsız kaldı ancak her ne olursa olsun bu teklifin değerlendirileceğine inanıyoruz." açıklamasında bulundu.

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında üçlü çalışma grubunun yoğun çalışmalarına olumlu yaklaşan Aliyev, Azerbaycan vatandaşlarının ve kargo işlemlerinin Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne sorunsuz bir şekilde ulaşımın sağlanması bağlamında Ermenistan ile imzalanan Kasım 2020 Bildirgesi'nin uygulanması için somut adımlar atılmasını umduklarını aktardı.

Aliyev, ulaşımı sağlamanın Ermeni tarafının yasal bir yükümlülüğü olduğunu söyleyerek, "İkinci Karabağ Savaşı'nın bitiminden bir buçuk yıldan fazla zaman geçti, ancak bildirgenin söz konusu kısmı henüz pratiğe dökülmedi." dedi.

Durumun bir bütün halinde normalleştirme bakımından ülkenin fikirleri kapsamında birçok somut adım atmanın mümkün olduğunun altını çizen Aliyev, Rusya'nın Kafkasya'da kalıcı barışı getirmedeki rolünü ve çabalarını görmek istediklerini belirtti.

Kaynak: Mepa News

280.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.