Alman Meclisi'nde "Soykırım" Oylaması

Alman Meclisi'nde "Soykırım" Oylaması

1915'de olaylarını "soykırım "olarak niteleyen önergenin Alman Federal Meclisi'nde 2 Haziran'da oylanacağı açıklandı.

Almanya Federal Meclisi'nin web sitesinde yer alan bilgiye göre, "101 yıl önce Ermeniler ve diğer Hristiyan azınlıkların soykırımının anılmasına" ilişkin önerge 2 Haziran'da görüşülecek. Önerge, Hristiyan Birlik, SPD ve Yeşiller partisi tarafından ortak hazırlandı. 

Konuyla ilgili Alman siyasetçiler açıklamalarda bulundu. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Özdemir, "Ankara ile bundan dolayı sıkıntı yaşayabiliriz. Ancak Federal Meclis Erdoğan gibi bir despotun baskılarına boyun eğmez" dedi. 

Sosyal Demokrat Parti Meclis Grubu Başkanı Thomas Oppermann, "Osmanlı İmparatorluğunun eski müttefiği olarak Almanya'nın tarihi sorumluluğu büyük" dedi. Oppermann, konunun gündemdeki mülteci krizinden ayrı tutulması gerektiğini kaydetti.

"Rheinische Post" gazetesinin sorularını yanıtlayan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ise 1915 olaylarının "Ermeni soykırımı" olarak tanınması planlarına tepki gösterdi. Büyükelçi Karslıoğlu, Federal Meclis'te alınacak kararın Türkiye – Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesine nasıl katkıda bulunacağını tartışmalı bulduğunu söyledi.

Almanya'da geçen yıl gündeme geldi 

Alman Federal Meclisi ilk kez geçen yılın nisan ayında konuyla ilgili bir önergeyi görüşmüş ancak oylama yapılmamıştı. Federal hükümet "soykırım" ifadesini kullanmaktan kaçınırken, Cumhurbaşkanı Joachim Gauck ve Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert bu kavramını açıklıkla dile getirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.