Almanya Başbakanı Scholz: İsrail'in Refah'a saldırması bölgesel barışı çok zorlaştırır

Almanya Başbakanı Scholz: İsrail'in Refah'a saldırması bölgesel barışı çok zorlaştırır

Scholz'un Pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapacağı görüşmede öne süreceği temel argümanlardan birinin de bu olduğunu söyledi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Pazar günü Ürdün Kralı Abdullah ile yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'nin Refah kentine yapacağı bir saldırının yol açacağı çok sayıda sivil can kaybının bölgesel barışı "çok zor" hale getireceğini söyledi.

Scholz'un Pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapacağı görüşmede öne süreceği temel argümanlardan birinin de bu olduğunu söyledi.

Aceleyle planlanan görüşmeler, İsrail'in Cuma günü, beş ay süren savaşın ardından 2.3 milyon sakinin yarısından fazlasının sığındığı parçalanmış Filistin bölgesinin güney ucundaki Refah kentine saldırı planını onaylamasının ardından geldi.

Scholz, Ürdün'ün Kızıldeniz limanı Akabe'deki özel konutunda Kral Abdullah ile yaptığı görüşmenin ardından şunları söyledi:

"Şu anda mesele uzun süreli bir ateşkese varmamızı sağlamak. Bu, böyle bir kara saldırısının gerçekleşmesini önlememizi sağlayacaktır."

Böyle bir saldırıyı durdurması için Netanyahu'ya baskı yapmaya hazır olup olmadığı sorulan Scholz, "durumun olduğundan daha kötüye gitmemesi için her şeyi yapmamız gerektiği çok açık” dedi ve ekledi:

"İsrail'in kendini korumak için her türlü hakkı vardır ... Aynı zamanda, Gazze'de Refah'a kaçanların orada yürütülen askeri eylemler ve operasyonlar tarafından doğrudan tehdit edilmesi söz konusu olamaz."

İsrail, Refah'ın ortadan kaldırma sözü verdiği Hamas'ın son kalelerinden biri olduğunu ve bölge sakinlerinin tahliye edileceğini söylüyor. Ancak İsrail’in bir tahliye planı olduğuna dair çok ciddi soru işaretleri var.

Scholz, Almanya'nın geniş çaplı bir Refah saldırısına, örneğin İsrail'e silah ihracatını kısıtlayarak tepki verip vermeyeceğine ilişkin bir soruyu ise yanıtsız bıraktı.

Almanya, ABD ile birlikte İsrail'in en sadık müttefiklerinden biri olmuş, İsrail'in Gazze’ye yönelik saldırılarını sürekli desteklemiştir.

Malezya Başbakanı Enver İbrahim geçen hafta Berlin'e yaptığı bir ziyaret sırasında Avrupa'yı "ikiyüzlü" olmakla ve farklı halklara yönelik kaygılarında seçici davranmakla, Filistinlilerin onlarca yıldır çektiği acıları görmezden gelmekle suçladı.

Kaynak: Mepa News, Reuters

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.