Almanya BMGK'nın dönem başkanlığını devralıyor

Almanya BMGK'nın dönem başkanlığını devralıyor

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin geçici üyeliğine seçilen Almanya, bir ay için Konsey’in dönem başkanlığı görevini Fransa ile birlikte üstlenecek.

Almanya, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin bir ay için dönem başkanlığını yürütecek. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian'dan dönem başkanlığını devralmak üzere New York'a gitti. Fransa ile Almanya arasında varılan uzlaşmaya göre, iki ülke BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını birlikte üstlenecek.

BM Güvenlik Konseyi'nin iki yıllığına geçici üyeliğine seçilen Almanya, 2019 yılı başından beri bu görevi yürütüyor. Fransa ise ABD, Rusya, Çin ve İngiltere ile birlikte veto hakkı olan beş daimi üye arasında bulunuyor.

Dışişleri Bakanı Maas, New York'a hareketinden önce yaptığı açıklamada, "Başkanlık ile üstlendiğimiz sorumluluğun farkındayız" dedi. Almanya Nisan ayının sonuna kadar sürecek dönem başkanlığı süresince, güncel krizlere göre BM Güvenlik Konseyi'nin gündemini belirleyebilecek, önem verdiği konuları ön plana çıkartabilecek. Alman hükümeti, çatışma yaşanan bölgelerde kadınlara yönelik cinsel şiddet, barışın sağlanmasında kadınların rolü ile silahsızlanma ve silahlanmada denetim konularına ağırlık vermeyi hedeflediği belirtildi.

Dışişleri Bakanı Maas, ayrıca kriz bölgelerinde insani yardım yapanların durumunu gündeme getirmek istediklerini ifade etti. Maas, "Hastaneler, doktorlar ve yardımda bulunanlar sıklıkla hedef oluyor, gıda maddeleri ve tıbbı malzemelere erişim savaş aracı olarak sivil halka karşı kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Almanya son olarak Eylül 2012'de BM Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını üstlenmişti. Gelecek yaz, Almanya yine bir ay için dönem başkanlığını üstlenecek. Her sekiz yılda bir BM Güvenlik Konseyi'nin geçici üyeliği için başvuruda bulunan Almanya'nın bugüne kadar bütün başvuruları kabul edildi.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.