Almanya seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti önde

Almanya seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti önde

Almanya seçimlerinde SPD ilk sonuçlara göre az farkla birinci olurken, hükümet kurmak için avantajlı konuma geldi. Ancak Hristiyan Birlik partileri de hükümet kurmaya talip. Gözler koalisyon pazarlıklarında.

Almanya’da geniş bir katılımın olduğu federal meclis seçimlerinde Sosyal Demokrat Parti (SPD) en güçlü rakibi Hristiyan Birlik Partilerini (CDU/CSU) geride bıraktı.

Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, Olaf Scholz'ün başbakan adayı olduğu SPD'nin oy oranı yüzde 25,9'a yükseldi. Armin Laschet genel başkanlığındaki Birlik partilerinin oy oranı ise yüzde 24,1. Üçüncü sırada yüzde 14,7 oy oranı ile Yeşiller yer alıyor. Yeşiller'i yüzde 11,5 oy oranı ile Hür Demokrat Parti (FDP), yüzde 10,4 oy oranı ile sağ popülist Almanya İçin Alternatif (AfD) ve yüzde 5 ile Sol Parti izliyor. Buna göre SPD'nin federal mecliste 205, Birlik partilerinin 194, Yeşiller’in 117, FDP’nin 91, AfD’nin 82 ve Sol Parti’nin de 40 sandalyesi olması bekleniyor.

Kesin olmayan seçim sonuçları merkez-sol partilerin bu seçimlerin kazananı olduğuna işaret ediyor. Zira SPD ve Yeşiller partisi oylarını 2017 seçimlerine göre yüzde 5’ten fazla artırdı.

Seçimin en büyük kaybedeni ise Angela Merkel dönemini kapatan muhafazakar blok. Zira Hristiyan Birlik partileri 2017 seçimlerine göre yüzde 8’den fazla oy kaybına uğradı ve 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana en kötü seçim sonucunu kaydedecek gibi görünüyor. Mektupla oy kullananların sayısının yüksek olması nedeniyle kesin sonuçların açıklanmasının uzun sürebileceği belirtiliyor.

Geçici resmi sonuçlara göre SPD Almanya seçimlerinin kazananı

Almanya'da düzenlenen federal parlamento seçimlerinin geçici sonuçları açıkladı. Yarışı az bir farkla önde götüren Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) seçimlerin galibi olduğunu açıklandı.   

Pazar günü düzenlenen seçimlerde oy verme işlemi saat 18.00 itibariyle sona erdi. Almanya Seçim Komisyonu'nun paylaştığı ön resmi sonuçlara göre, yüzde 25.7'ye ulaşan SPD seçimlerin kazananı oldu. Partinin bir lideri Olaf Schoz henüz ön sonuçlar açıklanmadan önce ülkesinin kendisini başbakan görmek istediğini söylemişti.

Olaf Scholz kimdir?

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) şansölye adayı Olaf Scholz aslında pek de karizmatik bir siyasetçi olarak bilinmiyor. Ancak uluslararası arenada G20'de yaptığı küresel asgari vergi teklifiyle puan kazandı.

Almanya'da özlü sözler kullanmaya çalıştı. Ekonomi için Corona yardım programında ödemelerde ertelemeler dahil, şirketlere vergi indirimi ve limitsiz kredi programı gibi uygulamalardan bahsetti.

Ve seçim kampanyasında siyasi rakiplerine karşı sert oldu;

"Corona'dan sonra her şeyin eskisi gibi olacağını söyleyenlere inanmayın. Yanılıyorlar. Ama sıfırdan yepyeni bir dünya icat edebileceklerini düşünenlere de inanmayın. Siz de yanılıyorsunuz.”

63 yaşındaki aday, Osnabrück'te doğdu ancak Hamburg'da büyüdü. 2011'den 2018'e kadar hukuk okudu, Hamburg'un belediye başkanı olarak görev yaptı.

Olaf Scholz'un Sosyal Demokrat partisinde işleri her zaman kolay olmadı. 2019 yılında parti başkanlığı için Klara Geywitz ile birlikte verdiği mücadelede parti içinde oy kaybetti.

Daha solcu pozisyonları temsil eden Saskia Esken ve Norbert Walter-Borjans seçildi.

Scholz, Almanya'da asgari ücreti mevcut 9,50 eurodan 12 euroya yükseltmek istediğini her zaman vurguluyor.

"Wirecard skandalı" nedeniyle oldukça eleştirildi

Scholz, Alman ekonomi tarihindeki en büyük finansal skandallardan biri olan Wirecard nedeniyle oldukça eleştirildi.

Scholz'un bakanlığına rapor veren Federal Mali Denetleme Kurumu (BaFin), 2020'de kayıp olan 1,9 milyar euroyu fark etmemişti.

Scholz, euronews’e 2019'un sonunda muhafazakar CDU ile büyük koalisyonun ne kadar zor olacağından bahsetmişti.

Ancak Angela Merkel'in kabinesinde Scholz kesinlikle ün kazandı.

Annalena Baerbock ile aynı seçim bölgesi olan Potsdam'dan doğrudan aday oldu. Eşi Britta Ernst, Brandenburg'da Eğitim Bakanı ve Scholz'a göre, Şansölye olsa bile öyle kalmak istiyor.

26 Eylül'de yapılan seçimlerden birinci çıkan Sosyal Demokrat Parti lideri Scholz, Almanya'nın yeni şansölyesi olmak için diğer partilerle koalisyon görüşmelerine başlıyor.

Kaynak: DW Türkçe, Euronews, Mepa News

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.