Almanya ve Fransa'dan ortak parlamento kararı

Almanya ve Fransa'dan ortak parlamento kararı

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı'nda karşı cephelerde yer alan Fransa ve Almanya, son dönemlerde ikili ilişkileri daha da geliştirme adına Paris'te ilk kez ortak parlamento düzenledi.

Almanya ile Fransa, ikili ilişkileri daha yakınlaştırma taahhüdü kapsamında ilk ortak parlamento oturumlarını Paris'te düzenledi. Her iki ülkenin hemen tüm siyasi partilerinden ulusal meclisteki temsilleriyle orantılı sayıda 50'şer milletvekilinin buluştuğu yeni ortak parlamentonun bundan böyşe yılda iki kez toplanması öngörülüyor.

100 vekilden oluşan mini ortak parlamento adımı, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 'Aachen Anlaşması' denilen 'Alman-Fransız İşbirliği ve Entegrasyon Anlaşması'nı imzalamasının ardından geldi.

Ocakta imzalanan 'Aachen Anlaşması'nı hayata geçirecek ve dış politika, güvenlik ve savunma dahil 'ortak çıkarlarla ilgili işleri' takip altına alacak ortak parlamentonun, her iki ülkenin ulusal meclisleri açısından yasal olarak bağlayıcılığı bulunmuyor. 

Paris'te Fransız meclisinin ev sahipliğindeki bugünkü ilk oturum törensel ve sembolik nitelikteydi. İki parlamentonun ortaklığına dair anlaşmayı Alman Meclisi Başkanı Wolfgang Schäuble ile Fransız Meclisi Başkanı Richard Ferrand imzaladı.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.