Almanya'da da aşı karşıtlığı yükselişte

Almanya'da da aşı karşıtlığı yükselişte

Almanya'da ilaç endüstrisini eleştiren çok sayıda veli, aşıların bir faydası olmadığını savunarak, çocuklarına aşı yaptırmak istemiyor.

Son yıllarda dünyada aşı karşıtlığı hayli yükselişte. Çocuklara yapılan aşıların alerjiye yol açtığı ya da ileride Alzheimer’e neden olduğunu öne süren birçok aile, aşı yaptırmayı reddediyor.

Almanya’da aşı yaptırmama neredeyse ‘moda’ oldu. İlaç endüstrisini eleştiren çok sayıda veli, aşıların bir faydası olmadığını savunarak, çocuklarına aşı yaptırmak istemiyor. Küçük yaştaki çocukların bağışıklık sisteminin birden fazla aşıyı kaldıramadığı ve bunun çocuklar üstünde ciddi zararlar bırakabileceği de aşı yaptırmayı reddeden velilerin iddialarından.

Sosyal medya üzerinden organize olan veliler, aşıları sadece mali kazanç doğrultusunda kullandığı gerekçesiyle ilaç şirketlerine ağır eleştirilerde bulunuyor.

Ancak son aylarda Almanya’da okullarda görülen kızamık vakalarının ciddi boyutlara ulaşması, ülkede kızamık aşısının zorunlu olması tartışmalarını başlattı. 

Federal Sağlık Bakanı CDU’lu Jens Spahn, aşı karşıtlarının savlarının yanlış olduğunu söyleyerek, İtalya ve Fransa gibi ülkelerdeki gibi kızamık aşısı mecburiyetinin Almanya'da da zorunlu hale getirilmesinden yana olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yetkililer, çocuklara aşı mecburiyeti konusunda bir plan hazırlandığını ve çocuklarını aşılatmayan velilere yönelik yaptırımların gündeme geleceğini doğruladı.

Yetkililerin İtalya’daki modeli örnek almayı hedefledikleri yorumu yapılıyor. İtalya’da çocuğunu yuva ve ilkokula yazdırmak isteyen ana-babalar, çocuklarına gerekli aşıların yapıldığını ispat etmek zorunda. Aşı cüzdanı olmayan çocukların okula kaydı yapılmıyor, ailelere de 7 bin 500 Euro'ya kadar para cezası veriliyor.

Aşı karşıtlığı Almanya ve ABD'nin yanı sıra Türkiye’de de son zamanlarda sorun haline dönüştü. Aşıların yararsız olduğu ya da domuz ürünleri içerdiği ve dolayısıyla dinen sakıncalı olduğu iddia edilirken, Sağlık Bakanlığı vatandaşları bilgilendirmek için ‘asi.saglik.gov.tr’ adlı internet sitesi kurdu.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum