Almanya'da esrar kullanımı Nisan ayından itibaren serbest

Almanya'da esrar kullanımı Nisan ayından itibaren serbest

Almanya'da esrar kullanımına ilişkin yasalar Avrupa'nın en serbest yasaları arasında yer alıyor, ancak tıp uzmanları esrarın 'insanı aptallaştırdığı' uyarısında bulunuyor.

Alman Parlamentosu, dönüm noktası niteliğindeki bir oylamayla kişisel kullanım için esrarın kısmen yasallaştırılmasını onayladı.

Üst meclis Bundesrat'taki milletvekilleri uzun süredir tartışılan tasarıyı Cuma günü kabul ederek, yeni düzenlemeler 1 Nisan'da yürürlüğe girdiğinde, kişisel kullanım için düzenli kenevir yetiştirme dernekleri aracılığıyla günde 25 grama kadar uyuşturucu elde etmeyi ve evde en fazla üç bitki bulundurmayı yasal hale getirdi.

Uyuşturucunun 18 yaşından küçükler tarafından bulundurulmasını ve kullanılmasını hala yasaklayan yeni yasa, Almanya'yı Avrupa'daki en liberal esrar yasalarından bazılarıyla baş başa bırakacak.

Malta ve Lüksemburg sırasıyla 2021 ve 2023 yıllarında uyuşturucunun eğlence amaçlı kullanımını yasallaştırdı. Serbest esrar yasalarıyla tanınan Hollanda, son yıllarda turistlere ve yerleşik olmayanlara yapılan satışları kısıtlıyor.

Esrar yasası, Başbakan Olaf Scholz'un Sosyal Demokratları, Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti'den (FDP) oluşan koalisyon içinde sert tartışmalara neden oldu. Üç parti koalisyon anlaşmalarında daha da ileri giderek esrarın dükkanlarda satılmasına izin vereceklerini taahhüt etmişlerdi ancak bu adım Avrupa Birliği tarafından geri çevrildi. Şimdi ise uyuşturucunun belirli bölgelerde dükkanlarda satışının denenmesi için ikinci bir yasa planlıyorlar.

Oylama öncesinde Sosyal Demokratların bir üyesi olan Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, ülkenin karaborsadan elde edilen esrarı kullanan gençlerin sayısında keskin bir artış gördüğünü savunarak parlamento üyelerini tartışmalı yasayı desteklemeye çağırdı.

Muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden Simone Borchardt, tıp derneklerinin şiddetle karşı çıktığı yeni yasanın gençler için sağlık risklerini artıracağını söyledi ve Scholz'un koalisyon hükümetindeki üç partiyi "ülke için değil ideolojileri için politika yapmakla" suçladı.

Geçtiğimiz ay alt meclis Bundestag tarafından kabul edilen değişiklikler için Bundesrat'ın resmi onayı gerekmiyordu. Ancak üst meclis üyeleri bir arabuluculuk komitesi oluşturarak süreci yavaşlatma yoluna gidebilirdi.

Bölücü

Alman Kenevir Derneği gibi yasanın savunucuları, karaborsa esrarın kum, saç spreyi, talk pudrası, baharat ve hatta cam ve kurşun içerebileceğini söylüyor. Uzmanlar esrarın eroin ya da doğal psikoaktif kannabinoidlerden 100 kat daha güçlü olan sentetik kannabinoidlerle de kirlenmiş olabileceğini belirtiyor.

Berlin'deki Kenevir Müzesi'nin müdürü Steffen Geyer, Almanya'nın "biraz daha özgür ve hoşgörülü" hale geldiğini söyleyerek yasadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

"Bu, akılcı ve bilime dayalı bir uyuşturucu politikasına giden yolda ilk adımdır" dedi.

Yasaya karşı çıkan sağlık uzmanları, gençler arasında esrar kullanımının merkezi sinir sisteminin gelişimini etkileyebileceği, psikoz ve şizofreni gelişme riskinin artmasına yol açabileceği uyarısında bulundu. Sürekli kullanım ayrıca solunum yolu hastalıkları ve testis kanseri ile de ilişkilendirilmiştir.

Alman Çocuk ve Genç Doktorları Federasyonu (BVKJ) Başkanı Thomas Fischbach Die Welt gazetesine verdiği demeçte, "Kronik esrar kullanımı insanı aptallaştırır ve psikoza da neden olabilir" dedi.

"Gençler arasında esrar kullanımı artacaktır çünkü bu tür maddeler her zaman gençlere geçmektedir" dedi. "Bunun gençlerin fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerinde ciddi sonuçları olabilir."

Alman kamuoyu yeni yasa konusunda ikiye bölünmüş durumda: Cuma günü yayınlanan bir YouGov anketine göre, yüzde 47'si planları desteklerken, yüzde 42'si karşı çıkıyor.

Kaynak: Mepa News, Al Jazeera

uyg.gif

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.