Almanya'da Fethullah Gülen yapılanmasının da yer aldığı 'çok dinli proje'nin temeli atıldı

Almanya'da Fethullah Gülen yapılanmasının da yer aldığı 'çok dinli proje'nin temeli atıldı

Almanya'da Fethullah Gülen yapılanmasının da yer aldığı çok dinli projenin temel atma töreni dün Berlin’de gerçekleştirildi.

Almanya'da Fethullah Gülen yapılanmasının da yer aldığı çok dinli projenin temel atma töreni dün Berlin’de gerçekleştirildi.

Almanya'daki federal yönetim projeye 20, Berlin'deki yerel yönetim ise 10 milyon euro desteğini açıkladı.

"Bir Ev"

Başkent Berlin'de Yahudi, Hristiyan ve Müslüman grupların aynı yerde bir araya gelip ibadet ve eğitimlerini gerçekleştirmesinin planlandığı projeye "Bir Ev" ismi verildi.

Almanya'nın projeye toplamda 30 milyon euro destek sağladığı, toplanan bağışların ise 10 milyon euro'yu bulduğu belirildi.

Türkiye'den projeye tepki

Dışişleri Bakanlığı dün yayınladığı bir açıklamayla projeyi eleştirdi:

"Türkiye'nin ve Almanya'daki Türk ve Müslüman toplumunun bütün itirazlarına rağmen FETÖ terör örgütünün dahil edildiği bugün Berlin'de temeli atılan House of One projesi, üç dini bir araya getirmeye değil, ancak ayrıştırmaya ve bir terör örgütünün meşrulaştırılmasına ve desteklenmesine hizmet eder."

Öte yandan projenin temel atma töreninde Almanya'daki üst düzey siyasetçiler de katıldı.

Gülen yapılanması Almanya'da 'terör örgütü' olarak kabul edilmiyor

15 Temmuz darbe girişiminin dördüncü yılı vesilesiyle geçen yaz bir açıklama yapan Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın da Fethullah Gülen yapılanmasının Almanya'da çok güçlü bir örgütlenmeye sahip olduğuna dikkat çekmiş ve terör örgütü kabul edilmemesini eleştirmişti. Gülencilerin Almanya'da iç istihbarattan sorumlu Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından izlenmesini de talep eden Aydın, "Mutlak bir gizlilikle hareket eden bu yapının Alman makamlarından aldığı desteklerle işletmeye devam ettiği okullarda örgüte hem insan kaynağı hem de mali kaynak sağladığı sır değildir. Örgüt gerçek yüzünü saklayarak Alman kamuoyuna kendisini dinler arası diyalog yanlısı, laik, barış ve demokratik sivil toplum kuruluşu olarak tanıtmaya devam etmektedir" diye konuşmuştu.

O dönem bugün temel atma töreni düzenlenen projeye de değinen Türkiye Cumhuriyeti Berlin Büyükelçisi Aydın, "Almanya’da 'Kültürlerarası Diyalog Forumu' adı altında Berlin eyalet hükümetinin yanı sıra federal hükümet tarafından 10 milyon Euro mali destek sağlanan projenin temel atma çalışmaları başlatılmıştır" diyerek Alman Federal Meclisi'nden çıkan ilave 10 milyon euro desteği de eleştirmişti.

Kaynak: Mepa News, DW Türkçe

twtbanner-001.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
1 Yorum